Hlavní obsah

V ruském Baškortostánu to vře. Na protest v Ufě dorazily dva tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ufa

Až dva tisíce protestujících se v pátek sešlo v centru Ufy, hlavního města ruské autonomní republiky Baškortostán. Účast byla hojná navzdory tomu, že panovaly mrazivé teploty okolo minus 20 stupňů Celsia a úřady se snažily demonstranty předem odradit, napsal telegramový kanál SOTA. Nečekaně velké protesty v regionu u jižního Uralu vypukly poté, co byl tento týden tamní ekologický aktivista Fail Alsynov odsouzen ke čtyřem rokům v trestanecké kolonii.

Protesty v ruské UfěVideo: Reuters

 
Článek

Účastníci páteční akce v Ufě se v pátek shromáždili na centrálním náměstí Salavata Julajeva, tančili kruhové tance a zpívali baškirské písně.

Policisté byli podle telegramového kanálu SOTA zpočátku bezradní a nevěděli, jak proti lidem zakročit.

Na dotazy, proč se shromáždili na náměstí, lidé policistům odpovídali větami jako „Jsme turisté, přijeli jsme se podívat na památky“ nebo „Přišli jsme zpívat písně, tančit, setkat se s naším lidem“. Později však policie téměř všechny lidi z náměstí vytlačila a v postranních ulicích jich několik zadržela.

Už nechceme být součástí Ruska, řekl baškirský aktivista po velkém protestu u Uralu

Evropa

Zatčená byla například skupina mladých lidí, kteří na policejní anton házeli sněhové koule. Odjezd policejního vozu se zadrženými blokovala další skupina demonstrantů, kteří skandovali „Hanba!“ a „Před kým nás chráníte?“. Podle Radia Svoboda byla zatčena také dívka, která měla na bundě připnutý Alsynovův citát.

„Je nezákonné pořádat veřejné akce ve formě pochodů a shromáždění, pokud nebyly schváleny výkonnými orgány,“ snažilo se ještě před páteční akcí v Ufě odradit demonstranty regionální ministerstvo vnitra.

Alsynov, který vedl protesty proti plánům na těžbu v oblasti, kterou místní lidé považují za posvátnou, byl po obvinění z „podněcování etnické nenávisti“ odsouzen ke čtyřem rokům v trestanecké kolonii. To vyvolalo překvapivě velké protesty.

„Můžete si nasadit masku dobrého ekologického aktivisty, patriota, ale ve skutečnosti je situace úplně jiná,“ vzkázal po rozehnání překvapivě silných středečních protestů v Bajmaku na Telegramu šéf proruské autonomní republiky Baškortostán Radij Chabirov. „Skupina lidí, z nichž někteří jsou v zahraničí a kteří jsou v podstatě zrádci, volá po oddělení Baškortostánu od Ruska. Volají zde po partyzánské válce,“ dodal.

Baškirský aktivista a souputník odsouzeného Alsynova jménem Ruslan Gabasov z litevského exilu agentuře Reuters řekl, že ruské úřady systematicky potlačují kulturu Baškirů, ničí tamní přírodu a ve válce na Ukrajině nechávají umírat více Baškirů než etnických Rusů. Vyslovil se proto pro samostatnost regionu.

Mnohatisícové protesty v ruském Baškortostánu proti zatčení aktivisty

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám