Hlavní obsah

Jednání eurozóny s Řeckem nepřinesla úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři financí eurozóny se nedokázali s Řeckem dohodnout na závěrečném prohlášení ani na pokračování rozhovorů před novým jednáním naplánovaným na pondělí. Novinářům to po středeční půlnoci sdělil v Bruselu šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Řecký ministr financí Janis Varufakis na jednání vysvětlil, proč je pro Atény stávající záchranný program nepřijatelný.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

„Chtěli jsme se na příštích krocích dohodnout, ale bohužel jsme to nedokázali,” shrnul neúspěšný výsledek rozhovorů Dijsselbloem. „Ani jsme nezačali diskusi o obsahu programu nebo programu samém. Intenzivně a konstruktivně jsme diskutovali, probrali mnoho témat, učinili pokrok, ale ne dostatečný, abychom dospěli ke společnému závěru.“

Varufakis se snažil jeho příkrá slova zmírnit a prohlásil, že dohody, která by „zhojila” řecké finance, může být dosaženo na pondělním jednání. Po sedmihodinových rozhovorech řecký ministr konstatoval, že cílem stejně neměla být dohoda, ale „dobrá diskuse”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle evropských diplomatů byl návrh, jak by mělo Řecko dál postupovat, na stole. Řecká delegace nejprve konzultovala telefonicky jeho znění s vládou v Aténách, ale nakonec s ním nesouhlasila. Vláda Alexise Tsiprase trvá na tom, že nynější záchranný program, který má během dvou týdnů skončit, není v dosavadní podobě přijatelný.

Příliš velké rozpory

Pro eurozónu a zejména pro Německo byl zase nepřijatelný návrh Řecka odepsat 30 procent dluhů výměnou za desetibodový plán reforem.

Podle agentury AP průběh jednání v Bruselu potvrdil hluboké rozpory a ukázal, že cesta ke shodě je daleká. Varufakis podle diplomatů jasně řekl, že Řecko chce s Bruselem uzavřít novou smlouvu a vysvětlil, proč je ta dosavadní nepřijatelná. Řecko ji označilo za druh trestu.

Zadlužení Řecka se i přes pomoc prohloubilo a růst ekonomiky byl nepatrný. Nepodařilo se ani snížit extrémně vysokou nezaměstnanost.

Reklama

Výběr článků

Načítám