Hlavní obsah

„Je zapotřebí politický obrat.“ Söder žádá v Německu předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díra ve státním rozpočtu ve výši 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč) se stala příslovečnou poslední kapkou, kterou přetekl pohár. Markus Söder (56), bavorský premiér a šéf opoziční CSU, jako první vyzval k předčasným volbám.

Foto: Profimedia.cz

Markus Söder (CSU), ministerský předseda Bavorska

Článek

„Místo na podzim 2025 by se nová spolková vláda měla volit příští rok 9. června – ve stejném termínu, jako jsou volby do Evropského parlamentu,“ řekl Söder podle listu Bild novinářům v Berlíně.

Koaliční vláda pod vedením kancléře Olafa Scholze (65, SPD) by podle něho měla „čelit hlasování o důvěře nikoli v parlamentu, ale před německým lidem“.

„Je zapotřebí politický obrat. Přešlapováním nedosáhneme ničeho,“ podotkl s tím, že Scholz a jeho koaliční partneři ze Zelených a liberální FDP už nemohou vyřešit problémy země, protože většina Němců ztratila v kabinet důvěru.

Zemské volby v Bavorsku a Hesensku uštědřily tvrdý políček německé vládní koalici

Evropa

Bavorský premiér se jasně distancoval od šéfa FDP a ministra financí Christiana Lindnera (44): „FDP není schopna být dlouhodobě stabilním vládním partnerem.“

Bavorský premiér odepsal Zelené

Söder dal jasně najevo, že spojenectví křesťanskodemokratického dvojbloku CDU/CSU a Zelených nepřipadá pro novou vládu v úvahu: „Sex appeal černo-zelené koalice je pryč. To je dobrý model pro dobré časy, ale prostě ne pro těžké časy.“ Upřednostnil by novou velkou koalici CDU/CSU a SPD.

Německo se dostalo do rozpočtové krize, když Spolkový ústavní soud před týdnem rozhodl, že přesun 60 miliard eur z covidových půjček do klimatického fondu byl protizákonný, tedy neplatný. Rozsudek vyvolal pochyby o tom, zda vláda s dalšími desítkami miliard eur z mimořádných fondů hospodaří ve shodě s ústavou.

Söderův návrh přichází krátce poté, kdy vyšlo najevo, že FDP musí uspořádat vnitrostranické referendum o setrvání ve vládě. Návrh, aby tak učinili, získal dostatečnou podporu. Potřebný počet 500 podpisů byl předložen, uvedl Matthias Nölke, jeden ze spoluiniciátorů a šéf FDP v okresu Kassel.

Bavorská CSU jasně potvrdila premiéra Södera v předsednickém křesle

Evropa

Průzkumy nevěští vládě nic příznivého

V novém průzkumu pro Bild am Sonntag nyní vládní strany platí daň za posledních několik dní: Zelení v novém průzkumu zaznamenali nejnižší výsledek od poloviny roku 2018. SPD a FDP se alespoň podařilo udržet nízkou úroveň z minulého týdne (16 a 6 procent).

Zatímco SPD, Zelení a FDP nadále klopýtají, opoziční CDU/CSU (30 procent) a Alternativa pro Německo (22 procent) jsou schopny upevnit svůj náskok před sociálními demokraty.

Zatímco semaforová koalice musela v uplynulých dvou letech překonat řadu krizí, jako byla pandemie koronaviru, válka na Ukrajině, válka v Izraeli a vysoká inflace, voliči vládu již několik měsíců masivně trestají. Od posledních parlamentních voleb ztratila aliance tří stran celkem 18 procentních bodů a v současné době by byla na 34 procentech.

Průzkum provedený pro list Bild potvrdil, že pouze každý pátý je pro pokračování vlády SPD, Zelených a FDP. Naopak 38 procent se vyslovilo pro nové volby.

Křesťanští demokraté v Německu s přehledem vedou průzkumy, roste podpora velké koalice

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám