Hlavní obsah

Křesťanští demokraté v Německu s přehledem vedou průzkumy, roste podpora velké koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Čerstvý průzkum volebních preferencí v Německu přinesl dobré zprávy především pro opoziční křesťanské demokraty (CDU), které by nyní volila téměř třetina Němců. Volební matematika i nálada obyvatel směřují ve volbách příští rok k obnovení „velké koalice“ CDU a sociálních demokratů.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Šéf CDU Friedrich Merz má důvod ke spokojenosti.

Článek

Kdyby se nyní konaly volby, získali by němečtí křesťanští demokraté (CDU, v koalici se sesterskou CSU v Bavorsku) 30 procent hlasů. To je téměř stejně jako všechny tři strany aktuálně vládnoucí „semaforové koalice“, tedy sociální demokraté (SPD), Zelení a svobodní demokraté (FDP), dohromady – 32 procent.

Hlavním vzkazem z průzkumu volebních preferencí, zveřejněného televizním kanálem n-tv, je nárůst podílu voličů, kteří by pro příští vládní uspořádání preferovali tzv. velkou koalici. Tedy spolupráci křesťanských a sociálních demokratů. Pro takové povolební uspořádání by se nyní vyslovilo 55 procent voličů.

Velká koalice vládla v minulosti v Německu řadu let, naposledy ve dvou po sobě jdoucích volebních obdobích v letech 2013 až 2021 za kancléřky Angely Merkelové (CDU).

Zemské volby v Bavorsku a Hesensku uštědřily tvrdý políček německé vládní koalici

Evropa

Za současné voličské nálady by spojenectví CDU/CSU a SPD dosáhlo na parlamentní většinu i přesto, že sociální demokraté si v citovaném průzkumu opět mírně pohoršili a volilo by je jen 14 procent obyvatel.

Parlamentní volby se v Německu mají konat v září nebo říjnu 2025.

Volební potenciál AfD se vyčerpává

V pořadí podle stran obsadila druhé místo v citovaném průzkumu se ziskem 21 procent krajně pravicová a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Její podpora během jara překvapivě narostla až na tuto úroveň, od června však obliba AfD mezi voliči stagnuje a další protestní hlasy se jí podle všeho již nedaří získat.

AfD má největší podporu na území bývalé NDR na východě Německa. Její koaliční potenciál je nízký až nulový, neboť ostatní strany opakovaně odmítají politickou spolupráci s AfD s výjimkou výjimečných případů na místní úrovni.

Němečtí konzervativci volají po tom, aby odmítnutí práce znamenalo pro migranty snížení dávek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám