Hlavní obsah

Je mi Tymošenkové líto, řekl Janukovyč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi je vězněné expremiérky a opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové "líto" a bude usilovat o "lidské řešení" jejího případu. Prezident to prohlásil v rozhovoru s německým serverem SUPERillu.de, ze kterého ve čtvrtek citovala agentura RIA Novosti. O případné milosti by chtěl Janukovyč rozhodnout po skončení procesu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

"Samozřejmě je mi Julije Tymošenkové jako člověka líto. Tohle není jen soucit," řekl Janukovyč. Dodal, že Tymošenkové přeje, aby její proces skončil co nejdříve a aby rozsudek byl spravedlivý.

"Jakmile toto trestní řízení skončí, budu postaven před otázku, co udělat. Budu se snažit najít lidské řešení," odpověděl na otázku, zda zvažoval omilostnění expremiérky.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková v charkovské věznici

Tymošenková si nyní odpykává sedm let vězení za poškození státu při nákupu ruského plynu. Nově čelí také obviněním z defraudace během svého působení v čele společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny. Tymošenková všechna obvinění odmítá.

Politika není sport, odmítl prezident bojkot

Západ obviňuje Kyjev, že jde o politické procesy, které mají šéfku opozice odstranit. Řada západních státníků proto na protest bojkotuje zápasy evropského fotbalového šampionátu na Ukrajině a jezdí jen do Polska, které Euro 2012 spolupořádá.

Janukovyč v rozhovoru s německým serverem zopakoval, že míchat politiku a sport je špatné, což podle něj historie již několikrát prokázala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám