Hlavní obsah

Jako klauni, reagoval Prigožin na ruské jaderné hrozby po zásahu Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozby jaderným útokem v reakci na údajný dronový útok na Kreml jsou naprosto mimo, vzkázal šéf žoldnéřské Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin. Ti, kdo k takovým výhrůžkám sahají, podle něj způsobují, že Rusové vypadají jako klauni. Vyzval naopak k potrestání těch, kteří dopustili, že bezpilotníky dolétly až k sídlu ruského prezidenta.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Jevgenij Prigožin

Článek

„Vypadáme jako klauni, kteří hrozí jadernou bombou v reakci na dětský dron,“ vzkázal Prigožin na svém účtu na síti Telegram na dotaz, zda jsou diskuze o nukleární odvetě za údajný útok na Kreml opodstatněné.

Údajné záběry útoku dronu na KremlVideo: Reuters

Ukrajinská agentura Unian to dala do souvislosti s Dmitrijem Medvěděvem, ruským exprezidentem a nynějším místopředsedou Rady bezpečnosti Ruské federace. Ten po středečním incidentu v Moskvě vyzval k fyzické likvidaci ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Už dříve také hrozil, že Rusko může v případě napadení či porážky v konvenční válce po jaderných zbraních sáhnout jako první.

Šéf wagnerovců volá po trestech

„Použití jaderných zbraní v reakci na použití dronu samozřejmě nepřichází v úvahu. V první řadě je potřeba natáhnout na skřipec toho, kdo je za boj s drony zodpovědný, přijít na to, jak by se to mohlo stát. A poté vynaložit veškeré úsilí, abychom se stali vedoucím státem ve vývoji bezpilotníků a reagovali přesně stejnými drony,“ napsal nyní Prigožin.

Moskva z nočního útoku obvinila Ukrajinu, potažmo Spojené státy, na jejichž příkaz prý operaci provedla. Zelenskyj kategoricky popřel, že by Ukrajina drony na Kreml poslala.

Obvinění Ukrajiny může poskytnout Rusku záminku, kterou „ospravedlní masivní údery na ukrajinská města, na civilní populaci a na infrastrukturu“, varoval poradce šéfa Zelenského kanceláře Mychajlo Podoljak. Některé z dronů, kterými Rusko v noci na čtvrtek zaútočilo v Kyjevě a Oděské oblasti nesly nápisy „za Moskvu“ a „za Kreml“, oznámila ukrajinská armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám