Hlavní obsah

Iveta Radičová nechce kandidovat v prezidentských volbách

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Premiérka Iveta Radičová nebude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2014. Po pádu její vlády prohlásila, že z politiky odchází, ale nadále se objevovaly spekulace, že bude kandidovat na funkci hlavy státu. V diskusním pořadu Slovenské televize (STV) Večer pod lampou vyloučila i tuto možnost.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

V prezidentských volbách v roce 2009 byla Radičová protikandidátkou Ivana Gašparoviče, který nakonec ve volbách zvítězil. Radičová získala téměř milión hlasů a pravice se v parlamentních volbách v roce 2010 rozhodla stavět na její popularitě.

Stala se první premiérkou v historii Slovenska, ale po roce a půl parlament její vládě vyslovil nedůvěru a vláda padla. "Já už jsem se jednou k prezidentské kampani přemluvit nechala, a nevyšlo mi to. Myslím, že o prezidentskou kampaň se má člověk pokusit jen jednou a když mu občané řeknou ne, tak to musí respektovat. Mně občané už jednou řekli ne," uvedla Radičová v STV.

Radičová již dříve prohlásila, že nebude kandidovat v předčasných parlamentních volbách, které se na Slovensku uskuteční 10. března 2012. Radičová rovněž oznámila, že z politiky odchází a opustí také řady své mateřské Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU).

Uvědomila jsem si, že mi sahají na čest
Iveta Radičová

Ve slovenských médiích se objevily spekulace o tom, že předseda SDKU Mikuláš Dzurinda viděl v Radičové vážnou konkurentku a potřeboval se jí zbavit. Premiérka však naznačila, že z její strany jde spíše o zklamání z politiky.

Uvedla, že už při prvním pokusu o její odvolání očekávala, že se objeví její zesnulý manžel, známý slovenský humorista Stano Radič, a řekne: „Pojď pryč, nepatříš sem“.

Radičová připustila, že tlak na svoji osobu neunesla. „Uvědomila jsem si, že mi sahají na čest. A to je ten zlom, kdy jsem si začala uvědomovat, že toto je už za hranicí, kterou jako osoba dokážu unést,“ poznamenala. Další zlom u ní nastal při neúspěšném hlasování o eurovalu, které mělo za následkem pád její vlády. „Když mi došlo, že se to nepovedlo, tak se to ve mně zlomilo,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám