Hlavní obsah

Italský premiér Letta podal demisi, měl by ho vystřídat Matteo Renzi

– Řím • Aktualizováno

Italský premiér Enrico Letta (47) podal v pátek do rukou prezidenta Giorgia Napolitana demisi. Informovala o tom agentura AFP. Odchod z funkce ohlásil už ve čtvrtek. Důvodem jsou spory ve vládní Demokratické straně. Očekává se, že novým premiérem bude jmenován jeho stranický kolega Matteo Renzi. Prezident již oznámil, že zahájí jednání s politickými vůdci.

Foto: Fabrizio Giovannozzi, ČTK/AP

Florentský starosta Matteo Renzi

Článek

Letta podle BBC přicházel do prezidentského paláce viditelně nespokojen. Ještě ve středu vzdoroval tlaku na svou demisi. Souhlasil s ní až ve čtvrtek, kdy se stranické vedení vyslovilo pro jeho vystřídání.

Foto: Remo Casilli, Reuters

odstupující italský premiér Enrico Letta

Mattea Renziho (39) prosazuje do funkce ministerského Demokratická strana, jejímž předsedou byl zvolen v prosinci. Florentský starosta Renzi přitom nebyl zvolen ve volbách a nikdy nebyl v žádné vládě.

Je ovšem otázkou, zda koaliční Nová centristická pravice, která vznikla teprve nedávno po rozdělení pravicového Lidu svobody expremiéra Silvia Berlusconiho, bude ochotna přistoupit na změny kabinetu a vládního programu.

„Nejsme si jistí, že pokus o vytvoření nové vlády uspěje,” řekl například místopředseda kabinetu a šéf Nové centristické pravice Angelino Alfano. Předem odmítá příliš levicový program. [celá zpráva]

Renzi přitom podle BBC kritizoval Lettu, že nepodnikl dostatečné kroky ke zlepšení ekonomiky, která se za sedm let propadla o devět procent. Nezaměstnanost je nejvyšší za 40 let. Postihuje zejména mladé lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám