Hlavní obsah

Italský premiér podá demisi

Řím
Aktualizováno

Italský premiér Enrico Letta ve čtvrtek oznámil, že v pátek odstoupí. Premiérský post by měl převzít nový šéf Lettovy Demokratické strany (PD) Matteo Renzi, kterého na nejvyšší vládní funkci doporučilo vedení strany.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Odstupující italský premiér Enrico Letta

Článek

Letta oznámil demisi poté, co čelil rostoucímu tlaku své strany, která volala po nové vládě. Pro změnu se vyjádřil v prosinci zvolený nový předseda demokratů Renzi na stranickém setkání. Zdůvodnil to tím, že země nemůže zůstat v nejistotě.

Renzi na čtvrtečním zasedání vedení strany vyzval Lettu k rezignaci. Poté, co širší vedení strany drtivou většinou v poměru 136:16 hlasů podpořilo návrh, aby se Renzi stal novým předsedou vlády, Letta oznámil, že na svou funkci rezignuje. Ještě ve středu přitom Letta tlaku na demisi vzdoroval.

Letta doplnil, že funkci složí v pátek při setkání s prezidentem Giorgiem Napolitanem.

Renzi chce vládě dobít baterky

Devětatřicetiletý Renzi slíbil, že "dobije vládě baterky". Na zasedání vedení strany, jíž se Letta neúčastnil, poděkoval dosavadnímu ministerskému předsedovi za "pozoruhodnou práci", kterou v posledních měsících odvedl. Nyní ale Itálie stojí na rozcestí a je čas na novou vládu, která by zemi potýkající se s krizí do roku 2018 reformovala.

Renzi poznamenal, že možností jsou i předčasné volby, ale vzhledem k tomu, že ještě nebyly schváleny nejnovější změny volebního zákona, existuje nebezpečí, že by z voleb nevzešla jasná většina.

Místopředseda kabinetu, ministr vnitra a šéf Nové centristické pravice (NCD) Angelino Alfano vyjádřil předpokládané vládě v čele s Renzim jen podmínečnou podporu. Novinářům podle agentury Reuters řekl, že podpora jeho strany bude záležet na tom, s jakými návrhy Renzi přijde. Alfano přitom zdůraznil, že nesmí být příliš levicové: "Nebereme všechno jako samozřejmost a nejsme si jistí, že pokus o vytvoření nové vlády uspěje."

Podle agentury ANSA dokonce Alfano řekl, že by upřednostňoval předčasné volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám