Hlavní obsah

Itálie čelí přílivu stovek běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Ke břehům italského ostrova Lampedusa jižně od Sicílie ve čtvrtek časně ráno dorazilo na čtyřech plavidlech pět stovek běženců. Ve středu jich tam z Libye dorazilo čtyři sta. Ostrov zaznamenal letos největší příliv uprchlíků 8. července, kdy italské úřady během 24 hodin zadržely 600 lidí.

Foto: Darrin Zammit Lupi , Reuters

Běženci na gumovém člunu

Článek

Ve čtvrtek dorazil největší počet běženců přímo do přístavu na rybářské lodi, kde bylo natěsnáno 339 lidí. Další menší plavidlo přistálo na pláži a dvě loďky s běženci zadržela italská pobřežní stráž.

Záchytné středisko na Lampeduse je trvale přeplněno uprchlíky pocházejícími především ze severní Afriky. Místní úřady proto musejí nové běžence přepravit do dalších ubytoven na Sicílii či na jihu kontinentální Itálie. Po kontrole totožnosti a důkladné zdravotní prohlídce obvykle čeká migranty nucený návrat do vlasti.

Vzhledem ke stále tvrdšímu přístupu italských úřadů vůči uprchlíkům jejich počet postupně klesá. Zatímco v roce 2006 dorazilo do Itálie téměř 21 000 běženců, loni už to bylo podle italského ministerstva 16 482. I přes tento pokles ale znamená trvalý příliv běženců pro Itálii velkou zátěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám