Hlavní obsah

ISW: Rusko najalo do služby na ukrajinských okupovaných územích už 14 tisíc policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské ministerstvo vnitra posiluje přítomnost pořádkových sil na okupovaných územích Ukrajiny, aby zvýšilo kontrolu nad civilním obyvatelstvem a kritickou infrastrukturou. Informuje o tom Institut pro studium války (ISW) s odkazem na šéfa ruského resortu Vladimira Kolokolceva.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr vnitra Vladimir Kolokolcev

Článek

Kolokolcev v úterý na zasedání rady ministerstva vnitra uvedl, že jeho úřad vytváří na okupované Ukrajině územní jednotky policie, do nichž už nastoupilo asi 14 tisíc policistů, většinou s minulostí v represivních složkách na území Ukrajiny. Podle ruského ministra více než dva tisíce z nich zamířily na okupovaná území, která Moskva prohlašuje za vlastní, přímo z Ruska. Má jít o 800 zkušených policistů a 1500 nováčků.

Pod ruským velením vznikají na zabraných ukrajinských územích samostatné jednotky na ochranu pořádku, pro boj proti extremismu a na ochranu infrastruktury.

Kolokolcev podle ISW dále uvedl, že ruské ministerstvo vnitra věnuje zvýšenou pozornost ochraně kritických železničních objektů. Zvýšilo prý počet mobilních policejních hlídek na okupované Ukrajině, aktuálně čítají 700 lidí a mají denně zkontrolovat asi 2 500 objektů.

Moskva rovněž nechala na ukrajinském území rozmístit kromě invazních jednotek pravidelné armády také 35 tisíc příslušníků Rosgvardiji, která podléhá přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

ISW již dříve upozorňoval, že příliv ruských příslušníků pořádkových sil na okupovanou Ukrajinu má pravděpodobně částečně za cíl také uměle změnit demografickou strukturu na vylidněných zabraných územích v důsledku příchodu většího počtu ruských občanů.

Rusové shodili bombu na jimi okupované Rubižne. Už podruhé

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám