Hlavní obsah

Istanbul je připraven hostit jednání mezi Kyjevem a Moskvou, nabídl Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nabídl Ukrajině a Rusku, aby se sešly v tureckém Istanbulu k dalšímu jednání. Ankara podporuje mírové řešení válečného konfliktu a je připravena jednání hostit. Z vyjádření Erdogana pro Anadolu cituje Jevropejska pravda.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Tayyip Erdogan, archivní foto

Článek

Erdogan zdůraznil, že jeho země podporuje nezávislost, suverenitu, bezpečnost a územní celistvost Ukrajiny a také její snahy ochránit „práva a zájmy našich krymskotatarských krajanů“.

„Nehledě na to, že jsme vstoupili do třetího roku války a bez ohledu na všechno naše úsilí se nepodařilo dosáhnout dostatečného posunu k nastolení míru. Zůstávám přívržencem toho, že je potřeba dát šanci diplomacii a dialogu ukončit válku spravedlivým a dlouhodobým mírem,“ řekl Erdogan.

Vyzval také k prvotnímu určení společných parametrů míru s tím, že Turecko principiálně podporuje dřívější, desetibodový mírový návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Připomněl, že právě Turecko bylo jedním z prostředníků takzvané obilné dohody, která umožnila po určitý čas vyvážet ukrajinské obilí na světové trhy navzdory válce. Rusko tuto dohodu jednostranně zrušilo loni v létě.

Válka na Ukrajině by neměla mít vítěze ani poraženého, míní Erdogan

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám