Hlavní obsah

Láva u Grindavíku požírá domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ohnivé divadlo, které na Islandu připravila už druhá sopečná erupce během necelého měsíce, pokračuje. Láva, jež proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě země, dospěla k evakuovaným domům rybářského města Grindavík a začala je pohlcovat.

Vesnici Grindavík ohrožuje tekoucí lávaVideo: Reuters

 
Článek

Už na záběrech islandské vysílací společnosti RÚV z nedělního rána bylo vidět rozžhavenou rudou lávu vyvěrající z dlouhého pruhu země.

Na poloostrově Reykjanes jde o pátou erupci od roku 2021. Tentokrát však může mít pro Grindavík dalekosáhlé následky.

Foto: Profimedia.cz

Láva směřující na rybářskou vesnici Grindavík

Trhlina, která se otevřela v jeho bezprostřední blízkosti, totiž vypustila lávu přímo směrem na první domy. Záchranáři sice kolem vesnice připravili ochranný val, trhlina z nedělního odpoledne se však vytvořila až za ním.

Prezident: Žádné životy nejsou v ohrožení

Islandští meteorologové během neděle vydali prohlášení, že nedělní vulkanická aktivita má velmi neočekávaný průběh.

Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že žádné životy nejsou v ohrožení. Ti, kdo se do Grindavíku již vrátili po vulkanické aktivitě z minulého měsíce, byli evakuováni ještě během sobotního večera.

Vyzval také Islanďany, aby „stáli při sobě a měli soucit s těmi, kteří nemohou být ve svých domovech“. Ve vyjádření citovaném agenturou AFP poznamenal, že doufal, že se situace uklidní, „ale stát se může cokoliv“.

Předsedkyně vlády Katrín Jakobsdóttir na tiskové konferenci označila neděli za „černý den“ pro Grindavík a celý Island, ale zároveň povzbudila obyvatele, že „slunce zase vyjde“.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři na poslední chvíli v neděli dokončují ochranný val před tekoucí lávou

Při předvánoční erupci i české ministerstvo zahraničí občanům doporučilo, aby necestovali do tamní oblasti u čtyřtisícového městečka Grindavík, které bylo kompletně evakuováno.

Letecké snímky vybuchlé sopky na Islandu

Evropa

Už několik hodin před zatím poslední erupcí zaznamenal islandský meteorologický ústav Vedurstofa novou intenzivní sérii více než 200 zemských otřesů. Nejsilnější z nich o síle 3,5 stupně evidoval v neděli ráno. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchem je v pohybu a že pravděpodobnost erupce je vysoká.

Na Islandu začala další sopečná erupceVideo: Reuters

Vrtulník pobřežní stráže byl vyslán k posouzení situace a přesné lokalizaci erupce, uvedl islandský úřad civilní ochrany.

V roce 2010 výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull na týden paralyzoval leteckou dopravu nad polovinou evropského kontinentu, zrušeno bylo přes 100 000 letů.

Foto: Profimedia.cz

Proud lávy na Islandu se valí na město Grindavík

Foto: Marco Di Marco, ČTK/AP

Lidé sledují vybuchlou sopku poblíž Grindavíku na Islandu, 14. ledna 2024

Foto: Gisli Olafsson, Reuters

Vybuchlá sopka poblíž Grindavíku na Islandu, 14. ledna 2024

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám