Hlavní obsah

Irsko představuje slabý článek bezpečnosti Evropy, říká britský think tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irsko představuje bezpečnostní riziko pro bezpečnost Velké Británie a Evropy, varovala britská nevládní organizace Policy Exchange. Rusko a Čína (ale i Írán) by mohly neutrální zemi použít jako základnu pro své operace i jako zadní vrátka, uvedla ve zprávě, kterou podpořili dva bývalí britští ministři obrany Michael Fallon a George Robertson.

Foto: Profimedia.cz

Ruská ambasáda v Dublinu

Článek

Obavy vzbuzuje „nezvykle vysoký počet ruských diplomatů v Dublinu“, stojí ve stati konzervativního think-tanku Policy Exchange. Na ruské ambasádě v Dublinu působilo v roce 2022 třicet diplomatů, což je více než ve většině evropských zemí. Rusko dokonce chtělo personál v roce 2020 výrazně navýšit, ale irská vláda to nakonec odmítla s tím, že by to „mohlo poškodit bezpečnost a obranyschopnost státu“.

Oba bývalý ministři upozorňovali na námořní hrozbu ze strany Ruska, protože Rusko se soustřeďuje na operace proti podmořským kabelům a produktovodům. Komunikačních kabelů vede okolo Irska hodně. Ruské lodě, které se pohybovaly u pobřeží Irska, jsou podezřelé, že mapovaly právě vedení podmořských kabelů.

Po vpádu Ruska na Ukrajinu a opakovaném narušení irských vod ze strany ruských lodí začaly v Irsku zaznívat názory, jestli by se nemělo Irsko zřeknout neutrality a vstoupit do NATO, což vyvolalo ostré střety mezi irskými politiky.

Irský prezident Michael D. Higgins zkritizoval vládu, že vůbec zahájila debaty o neutralitě země a případném vstupu do NATO. Podle něj si ministři, kteří tuto otázku nadnesli, „zahrávají s ohněm“.

Samotná irská armáda nemá sílu se bránit. Je slabá, na obranu jde od roku 2000 ani ne půl procenta HDP. Ve zprávě zaznívá, že se Irsko přiživuje na tom, že obranu oblasti zajišťují jiné státy, což země přiznává.

Irsko však může čelit i kybernetickým útokům, a to i ze strany technologicky vyspělé Číny.

Írán může Irsko využít pro teroristické činy v Británii

Ředitel britské bezpečnostní služby MI5 Ken McCallum varoval podle listu The Guardian zase před hrozbou ze strany Íránu, což je země, která „nejčastěji sklouzává k terorismu“. Britské úřady odtajnily, že jen loni odhalily nejméně deset hrozeb lidem, které Írán považuje za své nepřátele. Mělo jít o napadení nebo únosy.

Zpráva doporučuje, aby Británie zvýšila množství sil rozmístěných v Severním Irsku a kvůli ruským lodím zesílila námořní hlídky. Měla by také s ostatními regionálními partnery společně tlačit na Dublin, aby se podíle více na zajištění bezpečnosti.

Zpráva rovněž varuje před nebezpečím, jaké by představovalo vítězství republikánské strany Sinn Féin ve volbách v roce 2025. Pak Spojené království čekají roky, kdy bude mít nespolupracujícího, pokud ne přímo nepřátelského souseda, v době, kdy vnější hrozby neustále rostou.

Zpráva také upozorňuje, že v čele Severního Irska stojí poprvé premiérka ze Sinn Féin Michelle O’Neillová, což riziko ještě prohlubuje.

Irsko přehodnocuje neutralitu. Kvůli podezřelému chování ruských lodí v okolí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám