Hlavní obsah

Hraboši, potkani i švábi. Obyvatelé ukrajinských obcí čelí další pohromě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané Ukrajiny čelí v posledních týdnech vedle ruské invaze ještě jednomu palčivému problému: přemnoženým potkanům, hrabošům a švábům. Informuje o tom ukrajinská agentura Unian. Situace je nejhorší na jihu a východě země, na nezvané hosty si ale stěžují například i domácnosti z Kyjevské oblasti. Příčinou je zejména zanedbaná deratizace.

Foto: Profimedia.cz

Hraboši polní, ilustrační foto

Článek

„Je to prostě noční můra. Nikdy jsme šváby neměli a upřímně řečeno je trochu trapné o tom mluvit. Ale ano, letos se tento hmyz v našem domě objevil,“ cituje Unian obyvatelku Kyjeva Svitlanu.

„A mám podezření, že je to masovější jev, podobnou stížnost jsem zaznamenala nejméně od čtyřech známých. Někteří z nich mají doma myši a to už mi vůbec nejde do hlavy,“ dodala.

Firmy zabývající se hubením hlodavců zároveň hlásí abnormální nárůst populace potkanů ve městech na jihu a východě Ukrajiny.

Při ruském ostřelování utekli ze zoo v Charkově buvoli, teď se vrátili i s mláďaty

Koktejl

Už loni s nástupem prvních mrazů si vojáci v zákopech a zemljankách začali stěžovat na obtěžující přítomnost nezvykle velkého množství hrabošů.

Vojáci sdíleli řadu videí, na nichž hlodavci berou útokem nejen příděly jídla, ale zabydlují se v jejich osobních věcech a ničí také zařízení a výstroj.

Jeden z vojáků poskytl televizi 24kanal záběr hraboše schovávajícího se v dronu, který odmítal opustit svůj úkryt. „Brzy sežerou i nás,“ vtipkoval další.

„Invaze hlodavců a hadů je vážným problémem jak pro ukrajinskou armádu, tak pro ruská okupační vojska. Myši a krysy ruší vojáky ve spánku, koušou je, žerou proviant a ohlodávají i zbraně,“ informoval tehdy Bild na Telegramu.

Obzvlášť vítanými společníky v zákopech jsou proto kočky.

Foto: https://t.me/BILD_Russian/13364

Repro Telegram Bild

Podle Unian hlodavci migrují z oblastí aktivních bojů do frontových měst a vesnic. V komfortnějších podmínkách se začínají množit ještě rychleji.

„Podle našich údajů je aktivita švábů přibližně stejná jako v předchozích letech. Pokud jde o nárůst aktivity hlodavců, ano, tuto skutečnost můžeme potvrdit,“ řekli agentuře minulý týden manažeři jedné z deratizačních firem.

„Zejména v rodinných domech, které především na jihu a východě hraničí s bojovou zónou. Obecný nárůst aktivity hlodavců zaznamenáváme také u bytových domů,“ dodali deratizátoři.

Zoufalí obyvatelé často nečekají na zásah komunálních služeb a řeší problém sami. Deratizace hlodavců ve dvoupokojovém bytě začíná na 800 hřivnách (necelých pět set korun), cena za sklepní prostory se odvíjí od jejich velikosti.

Dezinsekce celého bytového domu je ovšem podle expertů nákladnou záležitostí, uzavírá Unian.

V úvodu války vypadal v krytu jako chodící mrtvola, popsal americký novinář Zelenského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám