Hlavní obsah

Hosté belgického ministra pomočili auto policistů, kteří se starají o jeho bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro zemi, jejíž metropoli symbolizuje bronzová soška Manneken Pis (Čůrající chlapeček), je to příznačná aféra. Její ústřední postavou se stal belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne, při jehož nedávné narozeninové oslavě hosté několikrát pomočili auto policistů, kteří šéfovi justice zajišťují osobní bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Novináři „grilují“ belgického ministra spravedlnosti Vincenta Van Quickenbornea

Článek

Příhoda se podle listu Le Parisien odehrála v ministrově domě ve vlámském Kortrijku, kdy byla oslava ministrových padesátin už v pokročilé hodině. Policisté zaznamenali celkem tři hosty, kteří se šli za tmy nadýchat čerstvého vzduchu a směrem k vozidlu si ulevili.

Policejní odbory se cítí dotčeny, protože službu konající muži zákona nejen dohlíželi na ministrovu bezpečnost, ale navíc přinesli jeho manželce kytku.

„Je to nepřijatelné. Omlouvám se všem policistům v zemi,“ kál se Van Quickenborne před členy justičního výboru parlamentu, který se aférou pojmenovanou jako „Pipigate“ zabýval. Ministr podle svých slov o nepatřičném jednání tří hostů večírku nevěděl.

Jejich jména poskytl státnímu zastupitelstvu, které zahájilo vyšetřování pro podezření z urážky veřejného činitele.

Policejní odbory to ale považují za nedostatečné a požadují rezignaci ministra, který je od loňského roku pod permanentní policejní ochranou kvůli vyhrožování únosem.

Že by hra na kytaru?

Na večírku se krátce objevil i premiér Alexander De Croo, ani on prý ale nic neviděl. „Je jasné, že chování některých hostů je naprosto nepřijatelné a že omluva policistům je nezbytná,“ řekl šéf vlády.

Ve snaze napomoci šetření poskytl Van Quickenborne úředníkům záznamy bezpečnostní kamery instalované na jeho domě. Tím se ale zamotal do skandálu ještě více.

Na záběru ze čtvrté hodiny ranní je totiž vidět i on sám, jako by – v přítomnosti jiného hosta – v legraci imitoval močení. To by mohlo vybízet k domněnce, že ministr o nepřístojném chování některých hostů přece jen mohl něco tušit.

„Taková interpretace záběru je sugestivní a nijak nedokazuje, že bych věděl o tom, co se stalo o několik hodin dříve,“ bránil se ministr.

„Připadá mi neskutečné, že musím vysvětlovat každou minutu tohoto večera. Musím dokázat svou nevinu, je to opak právního státu,“ čílil se ministr.

Na sporné gesto si Van Quickenborne podle svých slov už nevzpomíná. Mohlo by prý ale souviset s jeho koníčkem. „Hraju na kytaru, takže možná šlo o pohyby, jako bych na ni právě brnkal,“ hájil se ministr.

Za pomočení a zapálení koránu dostala Slovenka tři roky nepodmíněně

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám