Hlavní obsah

Hledá se gay. Ruský poslanec je tváří bizarní reality show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku odstartovala nová reality show s názvem Já nejsem gay. První dva díly už odvysílal youtuber Amiran Sardarov, jehož kanál má 5,6 mi­lionu sledujících. Dalším mo­­derátorem je poslanec Státní dumy Vitalij Milonov, známý kvůli homofobním názorům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé v Rusku sledují bizarní show Já nejsem gay

Článek

Princip neobvyklé show je jednoduchý. Osm účastníků, kteří spolu žijí ve vile, musí plnit zadané úkoly – a odhalit přitom, kdo z nich je homosexuál. Soutěžící, kterým se to podaří, si mezi sebou rozdělí výhru ve výši dvou milionů rublů (zhruba 675 tisíc Kč).

Pokud však netipnou správně, shrábne zmíněnou odměnu jediný gay mezi soutěžícími. „Podívejte se dobře na svého souseda, možná právě on je tím nejslabším článkem,“ nabádal dle listu Komsomolská pravda účastníky Milonov.

Ten je urputnou homofobií proslulý. Loni navrhoval sterilizaci gayů s tím, že pro ně mají být zřízeny útulky.

Tanec na klíně, osahávání...

Pořad je u ruského publika velmi populární, ačkoli se může zdát, že jde o pokleslou zábavu. Výzvy, které mají dát možnost účastníkům navzájem sledovat projevy své sexuální orientace, jsou různorodé.

Je to součást širší strategie vedení kulturních válek, které mají odvést pozornost lidí od vážnějších věcí.
Dan Healey, profesor z Oxfordské univerzity

V jednom z dílů absolvují soutěžící „tanec na klíně” nejprve od striptéra a poté od striptérky. Ostatní se dívají. Další výzva zase spočívala v tom, že účastníci skrze otvor osahávají spoře oděné muže a ženy.

Zatímco někteří považují show za bizarní brak, jiní hovoří o fascinujícím vhledu do ruského vnímání homosexuality a maskulinity.

„Je to součást širší strategie vedení kulturních válek, které mají odvést pozornost lidí od vážnějších věcí,” řekl listu Insider profesor Dan Healey z Oxfordské univerzity, který se zabývá moderní ruskou historií.

„Rovněž to říká něco o Rusku – je jiné než Evropa a Západ, má vlastní hodnotový žebříček,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám