Hlavní obsah

Hlásná trouba Kremlu v roce 2008: Kdo rozpoutá válku s Ukrajinou, bude největší zločinec

Jeden z hlavních propagandistů Kremlu Vladimir Solovjov v roce 2008 veřejně sliboval, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy nenastane a rozpoutat by ji mohl chtít snad jen ten největší zločinec. Upozornil na to novinář BBC Francis Scarr, když ve středu na Twitteru sdílel část záznamu Solovjovova vystoupení v moskevském divadle. O videu s odkazem na Scarrův tweet píše také Newsweek.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

„Řeknu to takhle. Válka mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy nenastane, protože kdokoliv, kdo by chtěl ve vší vážnosti podniknout takový krok, je zločinec. Neumím ani domyslet, jak příšerný zločinec,“ říká na čtrnáct let starém záznamu nynější moderátor televizního kanálu Russia 1, který má zřejmě stále úzké vazby na ruského prezidenta.

Od březnového zahájení ruské invaze na Ukrajinu se Solovjov opakovaně vyslovuje v souladu s válečnou propagandou Kremlu a neváhá volat ani po tvrdším přístupu armádního velení či vyhrožovat směrem k Ukrajině a Západu použitím jaderných zbraní.

Nalákáme je na úžasný život v Rusku

V roce 2008 přitom Solovjov neváhal Ukrajince nazývat bratry. „Na Ukrajině žijí lidé, kteří jsou našimi absolutními bratry. Duchem, krví a společnou historií. Vést proti nim válku by bylo nejhorším zločinem, na jaký můžete pomyslet. Není třeba křičet ‚Sevastopol je náš‘ nebo ‚Krym je náš!‘. Musíme učinit život v naší zemi natolik lákavý, že Ukrajinci, Bělorusové, Moldavané a Gruzínci, ti všichni s námi budou chtít žít v míru a přijdou k nám,“ tvrdil.

Při jaké příležitosti Solovjov v roce 2008 hovořil, není jasné. Podle britského novináře Scaara, který 38vteřinovou část jeho proslovu zveřejnil, záznam pochází z Moskevského akademického uměleckého divadla.

Není to poprvé, co si někdo z předních představitelů Kremlu v čase začal protiřečit. Výjimkou není ani ruský prezident Vladimir Putin nebo ministr zahraničí Sergej Lavrov. Nejflagrantněji byla Moskva usvědčena ze lži, když do poslední chvíle celému světu tvrdila, že invazi na Ukrajinu nechystá.

Sestřih ukazuje, jak Putin ohledně Ukrajiny světu od začátku lhal

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Vladimir Solovyov

Výběr článků

Načítám