Hlavní obsah

Historik slovenské paměti národa podal za obraz Che Guevary trestní oznámení na Blahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historik slovenského Ústavu paměti národa Patrik Dubovský podal trestní oznámení na místopředsedu slovenského parlamentu Luboše Blahu (Směr) za extremismus. Toho se měl dopustit, když ve své kanceláři vyměnil portrét prezidentky Zuzany Čaputové za portrét argentinsko-kubánského revolucionáře Che Guevary.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda slovenského parlamentu Ľuboš Blaha

Článek

Podle historika mohl Blaha zavěšením portrétu Che Guevary „projevit sympatie k představiteli komunistické ideologie, resp. kubánské revoluci a totalitní praxe této ideologie a revoluce, která prokazatelně vykonala množství vražd a poprav nevinných obětí a tím potlačovala základní práva a svobody“.

Dubovský upozornil, že podle vědecké historické literatury byl Che Guevara ve funkcích, v nichž přímo nařizoval popravy oponentů, a to i nevinných osob. Blaha podle historika „hrubě poškodil antikomunistické tradice na Slovensku“.

V rámci „podzimního úklidu“ pověsil Blaha na zeď své kanceláře portrét Che Guevary, odstranil z kanceláře vlajku Evropské unie a v místnosti ponechal jen slovenskou vlajku.

Blaha je známý svými ultralevicovými a proruskými názory. Na předvolebních shromážděních strany Směr oslovoval přítomné „soudružky a soudruzi“ a zdravil je zaťatou pěstí.

Ve svých projevech a statusech ostře kritizuje prezidentku Čaputovou, kterou s oblibou označuje za „americkou agentku“. Na loňském prvomájovém shromáždění Směru v Nitře povzbuzoval dav, aby skandoval na adresu hlavy státu, že je „americká k..va“.

V projevu vyčítal Čaputové, že žene údajně Slovensko do války proti Rusku. „Nemůžu říct o prezidentce Čaputové pravdu, řekněte to za mě. Je to americká…“ řekl Blaha do mikrofonu a dav doplnil zmíněný vulgarismus.

Slovenskou kulturu je třeba očistit od cizích vlivů, míní nová ministryně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám