Hlavní obsah

Slovenskou kulturu je třeba očistit od cizích vlivů, míní nová ministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo kultury se podle ministryně Martiny Šimkovičové má vrátit k posilování kulturních tradic a dědictví slovenského národa. Premiér Robert Fico se domnívá, že ministerstvo kultury je pro Slovensko „mimořádně důležité“.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nová slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová při skládání poslaneckého slibu

Článek

Nová slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (kandidátka Slovenské národní strany – SNS) odmítá míchání kultur do té slovenské a vyjádřila přesvědčení, že slovenskou kulturu je potřeba očistit od cizích vlivů. Uvedla to na pondělní tiskové konferenci za účasti premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

Oba se shodli, že v kultuře je potřeba se soustředit na slovenské prvky, ministerstvo kultury se musí vrátit k duchu a posilování kulturních tradic a dědictví slovenského národa. „Kultura slovenského lidu má být slovenská. Slovenská a žádná jiná. Respekt vůči jiným kulturám neznamená jejich smíchávání s tou slovenskou,“ zdůraznila Šimkovičová.

Fico vyzval k tomu, aby se věnovala větší pozornost mj. velkomoravské a cyrilometodějské tradici či výrazným slovenským osobnostem.

Šimkovičová byla moderátorkou televize Markíza, která s ní rozvázala pracovní poměr poté, když šířila hoaxy ohledně migrantů. Do parlamentu vstoupila v roce 2016 na kandidátce hnutí Jsme rodina. Pak působila jako moderátorka internetové televize TV Slovan. Do parlamentu se letos dostala na kandidátce SNS, která ji nominovala na post ministryně kultury.

Již pár dní po nástupu do funkce se Šimkovičová „zviditelnila“ dopisem svému českému kolegovi Martinu Baxovi při příležitosti 105. výročí vzniku Československa. Dokument vyvolal kvůli naivnímu obsahu a kostrbaté stylistice tvrdou kritiku až posměch.

„Příště někdo gramotný.“ Slovenská ministryně kultury má ostudu za dopis českému kolegovi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám