Hlavní obsah

Hidžáb či křížek dolů, smí podle soudu EU nařídit úřady zaměstnancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Úřady veřejné správy v Evropské unii mohou svým zaměstnancům zakázat viditelné nošení náboženských symbolů, případné takové nařízení ale musí být „odůvodněné a přiměřené“. Výrok Soudního dvora EU je reakcí na stížnostní podání belgické zaměstnankyně, které obec zakázala nosit muslimský šátek hidžáb.

Foto: Profimedia.cz

Nošení hidžábu na pracovišti úřad může (ale nemusí) zakázat. Ilustrační snímek

Článek

Úterní rozsudek, který dává pravomoc zakázat nošení náboženských symbolů na pracovišti, se týká pouze úřadů veřejné správy a platí ve všech členských státech EU. Podle Soudního dvora EU je takový zákaz v pořádku, pokud jej vyžaduje „neutrální pracovní prostředí“, a musí být omezen na nezbytné minimum.

Soudní dvůr EU vydal citovaný výrok poté, co se na něj obrátil pracovní soud v belgickém Lutychu. Ten měl původně rozhodovat o kauze zaměstnankyně belgické obce Ans, které předtím místní úřad zakázal v zaměstnání nosit muslimský šátek hidžáb.

Server Politico upozornil, že zákaz se týká všech náboženských symbolů bez ohledu na konfesi a lze jej aplikovat i na případné symboly, které by mohly explicitně prozrazovat filozofickou či ideologickou orientaci nositele.

Íránské úřady přezkoumají povinné nošení hidžábů

Blízký a Střední východ

Soudní rozhodnutí neznamená, že všechny úřady musí nošení zmíněných symbolů zapovědět – rozhodnutí je na vedení každé jedné instituce.

Evropská justice již minulosti řešila podobné kauzy, ty se ovšem týkaly soukromých firem a nikoli veřejných úřadů. Poslední takový rozsudek z října 2022 s obdobným výrokem jako nyní vydal soud v Belgii a podnětem k němu byl rovněž zákaz nošení hidžábu.

Za nenošení hidžábu až 10 let. Írán chce zpřísnit „mravnostní“ zákony

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám