Hlavní obsah

Hackeři rozsvítili v ruském Čeljabinsku ukrajinskou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeljabinsk

Žluto-modrá ukrajinská vlajka s proukrajinským heslem se v pondělí brzy ráno rozsvítila na reklamním panelu autosalonu v ruském Čeljabinsku. Lidé mířící kolem do práce prý pobouřeně volali na policii a banner na salonu Planeta Avto fotili. Podle majitele šlo o dílo hackerů: proukrajinský obsah tiskly i firemní tiskárny a zobrazovaly jej obrazovky počítačů. Případ šetří odpovědné ruské orgány.

Foto: https://74.ru/text/incidents/2024/04/29/73522067/

Ukrajinská vlajka na ruském autosalonu, repro 74.ru

Článek

„Pochopitelně se do našeho systému někdo naboural. I s počítači a tiskárnami máme dnes stejnou potíž - tisknou nějaké nesmysly v podobném duchu. Jinými slovy, je to špatně. Bezpečnostní orgány a ajťáci to vyšetřují,“ sdělil místním médiím Andrej Krjukov, asistent generálního ředitele.

Foto: https://74.ru/text/incidents/2024/04/29/73522067/

Planeta Avto, Čeljabinsk. Repro https://74.ru/text/incidents/2024/04/29/73522067/

Podle zpravodajského portálu gazeta.ru byla reklamní plocha vzápětí odpojena, ještě předtím se ale foto objevilo v místních médiích a na sociálních sítích. Kdo za činem stojí, není jasné, stejně jako není zřejmé, proč byl cílem hackerského útoku právě tento autosalon.

Nápis, který se na ukrajinské vlajce rozsvítil, ruská média kvůli platné ruské legislativě necitují. Figuruje podle nich na ruském seznamu nacistických hesel.

K jednomu z posledních podobných útoků po síti došlo v Čeljabinsku v březnu v den prezidentských voleb. Tehdy se hackeři v místním nákupním středisku Kosmos nabourali do systému sčítání návštěvníků a pustili do reproduktorů nahrávku ukrajinské hymny.

Ukrajinští hackeři se dostali do ruské databáze s údaji o stamilionech letů

Zahraniční

Výběr článků

Načítám