Hlavní obsah

Guvernér slovenské centrální banky jde k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prokurátor podal žalobu na současného guvernéra Národní banky Slovenska (NBS) a bývalého ministra financí Petra Kažimíra pro trestný čin podplácení. Ve čtvrtek to oznámil úřad speciální prokuratury.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér Národní banky Slovenska Peter Kažimír

Článek

Proti guvernérovi vypovídal bývalý šéf finanční správy František Imrecze, který vystupoval jako spolupracující obviněný a sám byl na základě dohody s prokurátorem odsouzen k tříletému trestu vězení s odkladem na dobu pěti let a finančnímu trestu ve výši 202 tisíc eur (4,8 milionu korun).

„Obžaloba P.K. se týká podezření z korupční činnosti v souvislosti s daňovými kontrolami vůči vícero obchodním společnostem,“ uvedla generální prokuratura.

Kažimír byl obviněn z korupce už v minulosti. Jeho obvinění ale tehdy zrušil generální prokurátor. Exministr financí se nadále cítí nevinný.

Vládní poslanec Juraj Šeliga vyzval Kažimíra, aby odstoupil z funkce guvernéra NBS.

„Je na místě, aby jeho působení v čele NBS skončilo. Je to otázka zachování dobrého jména a důstojnosti této instituce v očích našich evropských partnerů, především před Evropskou centrální bankou,“ řekl Šeliga.

Kažimír zastával funkci ministra financí od roku 2012 do roku 2019 ve vládách premiérů Roberta Fica a Petra Pellegriniho (tehdy oba Směr-sociální demokracie).

Od roku 2010 byl místopředsedou strany Směru. Členství ve straně se vzdal v roce 2019, když byl jmenován guvernérem NBS. Mandát má do roku 2025.

Matovič navrhuje vyplatit 12 tisíc každému za účast ve volbách

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám