Hlavní obsah

Matovič navrhuje vyplatit 12 tisíc každému za účast ve volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Za účast v předčasných parlamentních volbách v září na Slovensku by každý volič mohl dostat 500 eur (téměř 12 tisíc korun). Navrhuje to bývalý premiér a předseda vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Igor Matovič

Článek

Podle Matoviče se totiž opoziční strany Směr, Hlas a Republika spoléhají na to, že demokraticky cítící voliči k volbám nepůjdou. „Obáváme se, že v příštích volbách bude historicky nejnižší účast,“ uvedl Matovič.

Podle expremiéra je nevyhnutelné, aby účast v předčasných volbách byla co nejvyšší, aby Slovensko zůstalo v západní Evropě.

„Může totiž o nás rozhodovat jen ta motivovaná a permanentně hecovaná v podstatě menšina lidí, kteří disciplinovaně přijdou k volbám, převálcují nás a vydají nás do náruče Ruska,“ řekl Matovič.

Anketa

Myslíte si, že by se za účast ve volbách mělo platit?
Ano
10,1 %
Ne
89,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7011 čtenářů.

„Reálně se obáváme, že Slovensko může v příštích volbách zažít to, co zažívali v Německu v 30. letech minulého století po hospodářské krizi,“ dodal předseda OLaNO.

Při hypotetické stoprocentní účasti by tak státní kasa musela zhruba 4,4 milionu oprávněných voličů vyplatit dohromady 2,2 miliardy eur, tedy v přepočtu přes 52 miliard korun.

Matovič argument, že 500 eur za účast ve volbách je volební korupce, odmítá. „My chceme zmíněnou odměnou dosáhnout maximální volební účasti,“ zdůraznil.

Předčasné volby se na Slovensku budou konat 30. září 2023.

Matovič by se nedostal do parlamentu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám