Hlavní obsah

Gruzínská televize zneužila i záběry českého velvyslance

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiktivní reportáž o ruské invazi do Gruzie a zabití prezidenta Michaila Saakašviliho, kterou v sobotu odvysílala gruzínská televize Imedi a jež vyvolala pobouření nejen mezi Gruzínci, zneužila také záběry českého ambasadora v Tbilisi Ivana Jestřába.

Článek

Imedi v reportáži použila jeho dřívější vystoupení a zasadila je do kontextu zprávy o fiktivním napadení země Ruskem. Stanice zneužila záznam nejen Jestřába, ale i britského velvyslance Denise Keefea a jejich francouzského kolegy Érika Fourniera.

Ve fiktivní reportáži novináři zastavují diplomaty, kteří vycházejí z budovy ministerstva zahraničí, kde měli jakoby konzultovat postup po napadení země. Výsledky údajných jednání pak na mikrofon komentují. Záběry zřejmě pocházejí z období rusko-gruzínské války v srpnu 2008.

Česká mise zvažuje reakci

Jestřáb zatím neví, zda bude česká mise v Tbilisi na pořad reagovat. „Zatím k tomu nemám žádný komentář, nechávám si to přeložit,“ řekl Právu Jestřáb.

Jeho britský kolega Keefe již Imedi vyzval, aby jeho nedobrovolné vystoupení uvedla na pravou míru. „Chtěl bych vyjasnit, že ani já, ani britská vláda jsme se ničeho neúčastnili, ani jsme nebyli informováni o tomto nezodpovědném pořadu, který zbytečně zavinil hluboké znepokojení gruzínské veřejnosti,“ prohlásil podle zpravodajského serveru Civil.ge diplomat a vyzval stanici, aby jeho nedobrovolnou účast v programu uvedla ve vysílání na pravou míru.

Francouzský ambasador poslal řediteli televize Georgiji Arveladzemu rozhořčený dopis, v němž podle agentury Novosti-Gruzija vyjadřuje údiv, že v reportáži byl archivní záznam jeho vystoupení použit v zavádějícím kontextu. Pořad byl podle něj „naprosto nezodpovědný“.

„Bohužel to mělo negativní vliv na pověst vaší stanice a vyvolalo to otázky, které musí bezodkladně projednat Gruzínská národní komise pro komunikaci,“ shrnul diplomat v dopise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám