Hlavní obsah

Gruzínská prezidentka bojkotuje místní aerolinky. Obnovily totiž lety do Moskvy

Tbilisi

Gruzínský národní letecký dopravce Georgian Airways nepustí prezidentku Salome Zurabišviliovou na paluby svých letadel, uvedl v sobotu v prohlášení zakladatel letecké společnosti Tamaz Gaiašvili. Prezidentka však aerolinky stejně využívat nechce, rozhodla se je totiž bojkotovat, protože obnovily lety do Moskvy.

Foto: Shakh Aivazov, ČTK/AP

Suchoj Superjet aerolinek Azimuth po přistání v Gruzii

Článek

„Paní Salome oznámila bojkot národního leteckého dopravce. My ji prohlašujeme za persona non grata. Dokud se neomluví gruzínskému lidu, nepustíme ji na palubu,“ uvedl v prohlášení podle TASSu Gaiašvili.

Prezidentka v sobotu vyhlásila bojkot Georgian Airways, protože obnovily přímé lety na lince Moskva–Tbilisi.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal 10. května dekret, kterým zrušil vízovou povinnost pro Gruzíny. Dalším dekretem zrušil zákaz letů ruských aerolinek do Gruzie a prodej cestovních zájezdů do této země.

Nejste vítáni. Na ruské letadlo v Tbilisi čekali demonstranti

Zahraniční

Jako první přistálo 19. května v Tbilisi letadlo ruské společnosti Azimuth. Od soboty létají Georgian Airways do Moskvy z gruzínské metropole. Od června začnou do Gruzie létat ruské aerolinky Red Wings.

Vztahy mezi Ruskem a Gruzií jsou od rozpadu SSSR napjaté, protože Abcházie a Jižní Osetie se nemínily po vyhlášení samostatné Gruzie podřídit vládě v Tbilisi.

Po ruské intervenci v roce 2008 se obě části odtrhly od Gruzie a vyhlásily nezávislost, kterou Moskva uznala.

Gaiašvili také zaútočil na prezidentku, že nikdy gruzínského národního dopravce nepodporovala.

„O čem mluvit s člověkem, který před dvěma lety s velkou pompou vítal letadlo Air France a pak s ním letěl do Paříže kvůli propagaci. Nikdy neměla zájem pomáhat gruzínským aerolinkám,“ dodal.

Zakladatel gruzínských aerolinek připomněl, že prezidentka je potomkem emigrantů z Gruzie, kteří utekli před sovětskou mocí do Paříže. Obvinil ji, že ze země určitě vyvezla peníze a majetek klášterů a muzeí. Dodal proto, že Zurabišviliovou neuznává jako hlavu země.

Putin zavádí přímé lety do Gruzie a ruší víza

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám