Hlavní obsah

Putin zavádí přímé lety do Gruzie a ruší víza

Kreml se aktivně snaží obnovit pohyb osob mezi Ruskem a Gruzií. Ruský prezident Vladimir Putin ve středu dvěma dekrety zrušil víza pro gruzínské občany a také odvolal zákaz přímých letů do této země . Následně ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že ruší dřívější doporučení necestovat do Gruzie. Tamní prezidentka Salome Zurabišviliová to v reakci označila za provokaci.

Foto: Profimedia.cz

Protesty Gruzínců z letošního března proti zákonu potírajícímu nevládní organizace a svobodu médií po vzoru Ruska

Článek

„Další ruská provokace! Obnovení přímých letů a zrušení vízového styku jsou nepřijatelné, dokud Rusko pokračuje ve své agresi proti Ukrajině a okupuje naše území,“ reagovala Zurabišviliová na Twitteru s odkazem na separatistickou Abcházii, která je, byť formálně, součástí Gruzie, fakticky ale pod kontrolou Moskvy.

Putin svými rozhodnutími, která mají vstoupit v platnost 15. května, přilévá do ohně vnitrogruzínských sporů. Otázka leteckého spojení s Ruskem totiž dlouhodobě štěpí gruzínskou politickou scénu. Zatímco Zurabišviliová se ostře staví proti a vyzývá ke zpřísnění podmínek pobytu Rusů v zemi, parlament ovládaný vládní stranou Gruzínský sen premiéra a bývalého ministra vnitra Irakli Garibašviliho letecký most s Moskvou spíš podporuje.

Sedm letů týdně

Podle středečního prohlášení ruského ministerstva dopravy chce Moskva vypravit do Gruzie sedm letů týdně, provozovat by je měly ruské letecké společnosti, napsala agentura RBK.

Mariam Kvrivišviliová, náměstkyně na gruzínském ministerstvu ekonomiky, v reakci oznámila, že její země umožní přistání pouze strojům těch ruských leteckých společností, které nejsou na sankčním seznamu západních států kvůli válce na Ukrajině.

Diplomatické styky mezi oběma státy jsou rozvázány od roku 2008, kdy Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Rusové ale od roku 2012 víza do Gruzie nepotřebují – jednostranně je nechal zrušit tehdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Gruzínské vnímání Rusů bylo vždy obojaké, říká český velvyslanec v Tbilisi

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám