Hlavní obsah

Gazprom dal obnovit sovětský památník na území Maďarska, nyní ho zakryli fólií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve městě Nagybajom na jihozápadě Maďarska byl před časem z prostředků Gazpromu obnoven místní památník sovětské armády. Aktivista Zoltán Keresztény nyní památník zabalil do černé fólie na protest proti nové ruské učebnici dějepisu, která označila maďarskou protikomunistickou revoluci v roce 1956 za vzpouru radikálů a bývalých vojáků fašistického Maďarska.

Foto: Facebook/Zoltán Keresztény

Památník sovětské armády v Maďarsku zabalený do černé fólie

Článek

Keresztény ve svém statusu na sociální síti žádá Rusko, aby učebnici skartovalo. Aktivista vyjádřil pobouření nad tím, že kvůli zmíněné učebnici si šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó nepředvolal ruského velvyslance v Budapešti.

Aktivista označil kabinet premiéra Viktora Orbána za vládu, která hájí zájmy ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Nechceme, aby Rusové opět okupovali Maďarsko, a chceme zůstat členskou zemí Severoatlantické aliance. O členství v NATO rozhodli Maďaři v referendu a to nemůže zpochybnit Putin ani Orbán,“ konstatoval Keresztény.

Foto: Velvyslanectví Ruska v Maďarsku

Odhalení obnoveného památníku sovětské armády v Maďarsku

Nová ruská učebnice dějepisu zmiňuje i Českou republiku.

„V Praze byl zničen památník maršálu Koněvovi, který postavili po válce vděční Češi. Právě Koněv dal rozkaz neostřelovat Prahu těžkým dělostřelectvem,“ napsali autoři učebnice s tím, že pražská vláda takto vyjádřila svoji vděčnost.

V učebnici, která byla v Rusku nedávno vydána, autoři zcela přepsali části od 70. let až po současnost.

Zároveň přidali nové kapitoly věnující se speciální vojenské operaci na Ukrajině, což je název, který Rusko používá pro invazi do sousední země. Učebnice operaci opěvuje s tím, že spojila ruskou společnost, která je na své vojáky patřičně hrdá.

V maďarských školách se bude pokusně vyučovat obrana vlasti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám