Hlavní obsah

Gašparovič schvaluje zásah proti maďarským výtržníkům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ

Slovenský prezident Ivan Gašparovič vyjádřil souhlas s policejním zásahem na sobotním fotbalovém utkání mezi Dunajskou Stredou a Slovanem Bratislavou. "Extremismus, intolerance a rozdmýchávání národnostních vášní do politického, společenského ani do sportovního života nepatří," uvedl na pondělní mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě.

Článek

Dunajskou Stredu přijelo povzbudit také tvrdé jádro budapešťského klubu Ferencváros, proti němuž slovenská policie zasáhla přímo na tribuně.

Situace se podle prezidenta zbytečně zpolitizovala. "Rozpoutávání politických vášní je nebezpečné. Tolerování extrémistů na základě příslušnosti k národu je povzbuzením, aby v této činnosti pokračovali," dodal. Gašparovič je přesvědčen, že stát musí ukázat sílu, když se potká s intolerancí a násilím. "Tyto projevy by měli odsoudit politici na obou stranách Dunaje," dodal.

Také slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák obhajoval zásah policie. "Policie zasáhla proti výtržníkům z obou táborů. Ministerstvo vnitra uplatňuje nulovou toleranci k fotbalovým výtržníkům," zdůraznil Kaliňák, který o situaci jednal s prezidentem. Gašparovič zpochybnil, že rowdies budapešťského klubu Ferencváros přijeli povzbudit klub slovenské ligy.

Policie: fanoušci z Maďarska byli vyzbrojeni

Vedení slovenské policie na mimořádné tiskové konferenci informovalo, že v přípravě na tento rizikový zápas spolupracovalo s maďarskou policií. "Fanoušci Ferencvárosu byli vyzbrojeni noži, mačetami, dřevěnými a kovovými tyčemi i kovovými násadkami na boty," uvedl slovenský policejní prezident Ján Packa.

Policie zdůraznila, že zakročila proti výtržníkům z obou táborů. "Předvedli jsme 35 osob, z nichž bylo 15 “Slovanistů“, tři fanoušci Dunajské Stredy a 17 občanů Maďarska," dodal Packa.

Maďarsko žádá vyšetření zásahu

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány odsoudil sobotní pálení slovenské vlajky před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti. Zároveň žádal vyšetření adekvátnosti zásahu slovenské policie proti fanouškům Dunajské Stredy na fotbalovém utkání. "Ze záběrů kamer nebylo vůbec jasné, v čem tkví vina fanoušků. Doufám, že jejich vina nespočívala pouze v tom, že byli Maďaři," uvedl Gyurcsány v pondělí před poslanci maďarského parlamentu.

Před slovenskou ambasádou v Budapešti protestovalo kvůli zásahu v pondělí večer několik stovek lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám