Hlavní obsah

Maďarsko chce po Slovensku vysvětlení zásahu při fotbalovém utkání

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Po sobotním zásahu slovenských speciálních jednotek proti maďarským fanouškům na fotbalovém utkání v Dunajské Stredě se opět prohloubilo napětí mezi Slovenskem a Maďarskem. Maďarská vláda požádala Slovensko o urychlené prošetření zásahu policie na stadionu DAC Dunajská Streda.

Foto: Jan Koller, ČTK

Policisté a záchranáři pomáhají jednomu z fanoušků, který po panice na utkání Slovan Bratislava - Dunajská Streda zůstal ležet na zemi.

Článek

V sobotu večer se konalo protestní shromáždění před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti, kterou musela chránit maďarská policie. Radikální extrémisté z řad ultrapravicové strany Jobbik a Maďarské gardy zde spálili slovenskou vlajku.

"Je politováníhodné, že Maďarská strana doposud nenašla účinné nástroje, jak čelit těmto extrémistickým projevům a aktivitám," reagoval mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda. V neděli o situaci telefonicky hovořili ministři zahraničí obou zemí Ján Kubiš a Kinga Gönczová.

Zápas se musel přerušit

Fotbalový zápas DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava musel být v 17. minutě přerušený pro nepřístojnosti fanoušků. Podle záběrů, které se objevily na internetu, vyletěly světlice na hrací plochu ze sektoru, kde byli fanoušci Slovanu.

Příznivci DAC však údajně ve stejném čase házeli na policisty kameny, proto speciální jednotka zasáhla v sektoru vymezeném domácím fanouškům. Východ ze stadionu však byl uzavřen a ustupující fanoušci se namačkali na sebe. Došlo přitom k několika vážným zraněním a jednoho z fanoušků musel vrtulník ve vážném stavu transportovat do bratislavské nemocnice.

Na stadiónu kolovala zpráva, že jeden muž při zásahu policie zahynul. Místní hlasatel vzápětí tuto informaci vyvrátil. Příznivci Slovanu patří na Slovensku mezi nejradikálnější a na toto utkání je přišel podpořit také fankulb z Brna. Domácí Dunajskou Stredu přišlo povzbudit také radikální křídlo fanoušků budapešťského Ferencvárosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám