Hlavní obsah

G8 se shodla na snižování emisí oxidu uhličitého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HEILIGENDAMM

Šéfové vlád G8 se ve čtvrtek shodli na kompromisu ohledně ochrany ovzduší, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní se šéfové vlád nejvyspělejších zemí a Ruska shodli, že se nejprve musí zastavit nárůst emisí, a pak se začne s jejich snižováním.

Článek

"Souhlasili jsme, že emise oxidu uhličitého se musí nejprve zastavit (na stávající úrovni) a pak podstatně snížit," uvedla Merkelová po jednání.

"Cíl snížit emise skleníkových plynů v tomto poměru, jak navrhly evropské země, byl přijat státy G8 jako celkem," řekla kancléřka, jejíž země summit hostí. To by znamenalo, že se sedm nejvyspělejších zemí světa a Rusko dohodly snížit do roku 2050 na polovinu emise skleníkových plynů, které urychlují oteplování klimatu.

Podle zpráv ze summitu se všichni také shodli, že budou jednat o nové smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol.

Chybí přesné závazky

Merkelová ale neuspěla se snahou stanovit jasný plán pro postupné snižování. USA odmítly už předem výzvu k pevným hodnotám postupného snižování. V protokolu je uvedeno jen vágní spojení "podstatné snížení", píše agentura Reuters.

Agentura AP upozorňuje, že země G8 slíbily snížení o 50 procent "jako celek" s tím, že každá sama zváží, jak by k dosažení tohoto cíle do roku 2050 co nejvíce přispěla. Vedoucí představitelé jednotlivých zemí G8 se  k žádnému konkrétnímu snížení emisí nezavázali.

Nebylo ani oznámeno, k jakému výchozímu datu se má padesátiprocentní snížení vztahovat. Německo před summitem navrhovalo vycházet ze stavu k roku 1990, v nynějším prohlášení Merkelové však toto datum zmíněno nebylo.

Greenpeace je nespokojeno

Ekologické hnutí Greenpeace v první reakci označilo heiligendammský kompromis o ochraně klimatu za zklamání, protože neobsahuje konkrétní čísla. "To je absolutně málo," prohlásil mluvčí organizace Jörg Feddern a dodal: "Potřebujeme závazné údaje. Vše ostatní není žádný úspěch, ale jen posunutí problémů do budoucnosti."

Merkelová uvedla, že o konkrétních hodnotách se bude jednat na prosincové konferenci OSN o klimatu na Bali. Státy G8 se podle ní budou na konferenci zasazovat o všeobecné přijetí závazku na snížení emisí skleníkových plynů na polovinu a postupovat tak, aby jednání na Bali "vyústilo do jednoznačného závěru" během roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám