Hlavní obsah

Füle by mohl být silný komisař, chválili europoslanci českého kandidáta

Právo, ČTK, Michal Mocek (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Úterní vystoupení českého kandidáta na eurokomisaře pro rozšiřování Štefana Füleho vyvolalo mezi europoslanci kladné reakce. Jeho vystoupení chválili a nemají pochyby, že by svou roli v komisi nezvládl. Ozvaly se dokonce i hlasy, že Füle byl při svém úterním vystoupení lepší než unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová, která před europoslanci mluvila v pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Füle při vystoupení před europoslanci

Článek

Füleho chválili poslanci pravice i levice. Pochvalně se vyjádřil například bývalý eurokomisař pro vnější vztahy Hans van den Broek. O nebývale kladných reakcích Právo informovala europoslankyně Zuzana Roithová.

"Byl to profesionální výkon, bude silnějším hráčem než například baronka Asthonová," řekla Roithová. Stejně mluvil i britský konzervativní europoslanec Charles Tannock. "Abych byl upřímný, Füle je profesionál znalý věci, Ashtonová je amatérka, i když se za posledních šest týdnů zlepšila," řekl.

Füle se ovšem těší i podpoře levicových europoslanců. Téměř superlativy na jeho vystoupení nešetřil například rakouský socialista Hannes Swoboda. "Já jsem velmi spokojen. Bylo to doposud zdaleka jedno z nejlepších vystoupení," dodal. Podle něj by mohl být Füle jedním z nejsilnějších eurokomisařů.

Füle odpovídal na dotazy europoslanců tři hodiny. Nejčastěji se týkaly jeho postojů k rozšiřování EU. Na jeho minulost, studium na moskevské diplomatické škola MGIMO, padl jen jeden dotaz. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám