Hlavní obsah

Fronta se k Navalného hrobu stála i v sobotu. Policisté popoháněli truchlící

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí se i v sobotu v Moskvě sešla u hrobu zesnulého opozičního politika Alexeje Navalného, který byl pohřben v pátek. Lidé, kteří ho podle svých slov považují za symbol naděje a vytrvalosti, stáli ve frontě, aby mohli u hrobu položit květiny. Byla mezi nimi i Navalného matka Ljudmila, která přišla v doprovodu matky manželky Navalného Julije, obě byly v černém. Akci přihlíželi policisté, kteří truchlící prohledávali a popoháněli, uvedla agentura Reuters.

Fronta se k Navalného hrobu stála i v sobotu. Policisté popoháněli truchlícíVideo: Reuters

 
Článek

Pátečního rozloučení s Navalným se zúčastnily tisíce lidí. Někteří skandovali jeho jméno a říkali, že ruským úřadům jeho smrt neodpustí. V sobotu byl jeho hrob na moskevském hřbitově, nedaleko místa, kde kdysi žil, zasypán květinami. Zanechaly je tam tisíce truchlících.

Foto: Stringer, Reuters

Truchlící přicházeli uctít Alexeje Navalného i den po jeho pátečním pohřbu

Ruské úřady u vchodu na hřbitov umístily bezpečnostní rámy a policisté v sobotu prohledávali ty, kteří přišli zesnulému kritikovi Kremlu vzdát hold, napsala agentura AFP s tím, že v sobotu na Borisovský hřbitov stále přicházely stovky lidí. Policisté zároveň podle ní lidi pokládající květiny na hrob pobízeli, aby se nezdržovali.

FOTO: Poslední rozloučení s Alexejem Navalným

Evropa
Foto: Stringer, Reuters

I v sobotu na Borisovském hřbitově hlídkovali policisté

„Byl to on, kdo mi otevřel oči, abych si uvědomila stávající politickou situaci v Rusku,“ řekla jedna z truchlících, která však neuvedla své jméno. Navalnyj se proslavil blogy odhalujícími podle něj rozsáhlou korupci mezi ruskou elitou. Obvinění z korupce a nařčení, že Putin má obrovský osobní majetek, ale Kreml odmítl. Navalného hnutí je postaveno mimo zákon a většina jeho vysoce postavených spojenců uprchla z Ruska a nyní žije v různých evropských zemích.

Další z návštěvníků agentuře Reuters řekl, že přišel uctít památku člověka, který se pro něj stal symbolem vytrvalosti. Dodal, že cítí hluboký smutek, ale že je příjemné vidět, kolik lidí přišlo. „Byl to symbol. Byl to obrovský symbol. Můžete si o něm myslet, co chcete, ale on se opravdu stal symbolem něčeho svobodného a světlého, nějaké naděje.“

Navalnyj byl uvězněn na základě řady obvinění, včetně obvinění z podvodu, pohrdání soudem a z extremismu. Všechna tato obvinění odmítl a uvedl, že si je úřady vymyslely, aby ho umlčely za to, že kritizuje Putina. Navalnyj patřil mezi nejostřejší kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Zemřel 16. února v trestanecké kolonii, bylo mu 47 let. Pohřben byl v pátek. Jeho příznivci tvrdí, že byl zavražděn. Kreml popírá, že by se na jeho smrti podílel stát.

Foto: Stringer, Reuters

V sobotu k hrobu Alexeje Navalného spolu přišly i jeho matka Ljudmila (vlevo) a Alla Abrosimová, matka opozičníkovy manželky Julije Navalné

Na pietách za Navalného v Rusku zatkli přes sto lidí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám