Hlavní obsah

Fritzl u soudu: přiznávám všechno, ale nevraždil jsem

Novinky, Tomáš Reiner
Sankt Pölten
Aktualizováno

V rakouském Sankt Pöltenu začal v pondělí očekávaný soudní proces s Josefem Fritzlem, který ve svém domě v rakouském Amstettenu 24 let věznil a znásilňoval svoji dceru a zplodil s ní sedm dětí. Fritzl před porotou přiznal vinu z omezování osobní svobody, znásilnění a incestu, odmítl však vraždu a zotročování. Hrozí mu doživotní trest vězení.

Foto: Helmut Fohringer, Reuters

Josef Fritzl přichází k soudu.

Článek

Fritzl si při vstupu do soudní budovy zakrýval obličej modrým kancelářským šanonem. Na otázky novinářů odmítl odpovídat.

Skutečnost, že popře obvinění z vraždy a zotročování avizoval už jeho právník Rudolph Mayer. Počítá prý ale s tím, že zbytek života už stráví za mřížemi. Proces s Fritzlem probíhá z vyloučením veřejnosti a za přísných bezpečnostních podmínek. Mimo jiné byl uzavřen vzdušný prostor nad soudní budovou.

Fritzl přichází k soudu, v Rakousku začal proces století (Reuters/Stream)

Celkem Fritzl čelí od listopadu šesti obviněním, výše trestu nemůže být ale souhrnná, protože to nedovoluje zákon.

Obvinění z vraždy se týká smrti jednoho z dvojčat, které dcera Elisabeth porodila. Dítě zemřelo krátce po porodu a Fritzl jeho tělo spálil. Státní prokurátor Gerhard Sedlacek se domnívá, že Fritzl smrt zavinil tím, že neumožnil lékařský zásah.

Foto: POOL/Helmut Fohringer , Reuters

Josef Fritzl u soudu

:. Josef Fritzl u soudu

FOTO: POOL/Helmut Fohringer , Reuters

Elisabeth s dětmi k soudu nepřijde

"Ten muž zjevně vedl 24 let dvojitý život. Měl ženu a s ní sedm dětí. A pak měl další rodiny se svou dcerou, s níž měl dalších sedm dětí,“ shrnul loni vyšetřování nejhoršího případu incestu v rakouských dějinách Franz Polzer z amstettenské policie.

Případ se dostal na veřejnost loni v dubnu poté, co onemocnělo jedno z dětí, které Fritzl držel ve sklepení. Devatenáctiletá Kerstin měla záchvat a musela být převezena do nemocnice, kde bojovala o život. Později se uzdravila a připojila se k rodině, která žije v utajení.

Elisabeth a její děti u soudu osobně vypovídat nebudou, jen prostřednictvím telemostu. Elisabeth už dříve vyšetřovatelům řekla, že ji otec začal zneužívat, když jí bylo jedenáct let. Do sklepa ji o pár let později zavlekl poté, co ji omámil. Manželce řekl, že dívka utekla, Elisabeth donutil psát dopisy, které jeho tvrzení potvrzovaly.

Rakouské úřady chtějí proces skončit do pátku.

Z čeho je Fritzl obviněn: Vražda: V roce 1996 zemřelo jedno z dvojčat, které mu dcera porodila. Elisabeth uvedla, že Michael začal modrat krátce po porodu. Fritzl přiznal, že jeho mrtvé tělo spálil. Za vraždu hrozí doživotí. Zotročování: Podle prokuratury se vztahuje k letům 1984 až 2008, kdy Fritzl držel Elisabeth ve sklepě, někdy i spoutanou. V případě uznání viny mu za to hrozí až 20 let vězení. Znásilňování: Obžaloba uvádí, že Fritzl pravidelně dceru sexuálně zneužíval mezi 30. srpnem 1984 a 30. červnem 1989. Soud ho za to může poslat na 15 let za mříže. Krvesmilstvo: Vztahuje se na stejné období jako znásilňování. Hrozí mu trest až jeden rok. Omezování osobní svobody: Tři děti, které mu Elisabeth zplodila, držel Fritzl protizákonně v zajetí v podzemním úkrytu. Nikdy neviděly denní světlo. Hrozí mu za to až 10 let. Další tři děti se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a vychovával je v bytě s manželkou. Vyhrožování násilím: Mezi 28. srpnem 1984 a 26. dubnem 2006 Fritzl opakovaně dceři a později i jejím dětem vyhrožoval plynem a výbušninami, jestliže se pokusí utéct. Hrozí mu za až 5 let.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzlova dcera s dětmi opustila kliniku

Po osmi měsících byla z psychiatrické kliniky poblíž dolnorakouského Amstettenu propuštěna dcera Josefa Fritzla Elisabeth. Tu její otec bezmála čtvrt století...

Výběr článků

Načítám