Hlavní obsah

Fritzl chtěl bulváru prodat vyšetřovací spisy za čtyři milióny eur

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ST. PÖLTEN

Rakušan Josef Fritzl (74), pachatel nejhoršího případu incestu v dějinách své země, se snažil své zločiny během nynějšího pobytu ve vězení zpeněžit. Podle německého magazínu Stern chtěl za čtyři milióny eur (101,6 miliónů Kč) prodat britským bulvárním novinám protokoly z vyšetřování a výslechů.

Foto: Reuters

Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil svou dceru Elisabeth.

Článek

Tím by prý mohl splatit své dluhy ve výši 3,5 miliónu eur a získat i určité prostředky pro „podzim“ svého života.

Podle Sternu pověřil Fritzl obchodem jistého obchodníka s nemovitostmi, jenž to časopisu také potvrdil. „Fritzl byl a stále ještě je schopný člověk se statisíci nápadů,“ řekl realitní makléř magazínu.

Svého advokáta Rudolfa Mayera pak obviněný požádal, aby zmíněné dokumenty shromáždil. Transakce se ale nakonec neuskutečnila. Podle Sternu se uskutečnily čtyři schůzky se zástupci britských médií, avšak z žádné z nich dohoda nevzešla.

Zamýšlený obchod odůvodnil Fritzl tím, že média o jeho případu stále píší a že on sám z toho nemá žádný profit. „Sdělovací prostředky dělají vše beze mne, ačkoli jsem hlavním aktérem. Není přece možné, aby někdo vydělával peníze tím, že bude využívat moje jméno,“ tvrdí Fritzl.

Dcera si vedla deník

O Fritzlově dceři Elisabeth, kterou její otec téměř 24 let věznil ve sklepě domu v dolnorakouském Amstettenu a zplodil s ní sedm dětí, Stern píše, že si vedla deník.

Poznámky prý psala na lístečky papíru, do kalendáře, na všechno, co mohla k psaní použít. Částečně prý jde o banální zápisky o jídle nebo nemocech dětí, částečně ale líčí hrůzy, kterými ve sklepním vězení procházela. Deník má nyní soud a drží jej pod zámkem.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Fritzl je i nadále zadržován ve vyšetřovací vazbě v Sankt Pöltenu. Pravděpodobně na jaře s ním začne proces s vyloučením veřejnosti. Je obviněn z vraždy, opakovaného znásilnění, dlouholetého omezování svobody a zotročování, za což mu hrozí doživotní trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám