Hlavní obsah

Františkovi došla trpělivost. Do Polska vtrhne papežův čistič

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Katolická církev v Polsku, která patří mezi nejsilnější na světě, se zmítá v pedofilních skandálech. Tamními biskupy spíše ukrývaný než řešený problém sexuálního zneužívání dětí kněžími se v zemi natolik rozrostl, že papež František ztratil trpělivost.

Foto: Profimedia.cz

Charles J. Scicluna

Článek

Ve středu na jeho pokyn přijede do Polska arcibiskup Charles Scicluna, speciální zmocněnec Vatikánu pro boj s pedofilií v řadách katolické církve, aby, jak napsal portál Onet.pl, „v této hanebné věci učinil v Polsku konečně pořádek“.

Chile si ho pamatuje

Tento 60letý právník a vysoký církevní hodnostář je dnes už legendou, která tam, kde se zjeví, nekompromisně odhaluje nezvratitelné důkazy o této hrozivé patologii. Případy sexuálního zneužívání dětí muži v klerikách úspěšně vyšetřoval v Mexiku, Skotsku i v USA. Hlavní roli však sehrál v odhalení pedofilních zločinů katolických duchovních v Chile, které podrobně popsal na více než dvou tisících stranách zprávy.

Jelikož zveřejněná fakta o praktikách chilských duchovních byla tamním biskupům dobře známá, a dokonce zvrhlé kněze vědomě a dlouhodobě kryli, papež František povolal všech 34 biskupů z této jihoamerické země do Vatikánu, aby vzápětí přijal jejich demisi.

Příchod arcibiskupa Scicluny do Polska vyvolal v církevních kruzích poplach
natemat.pl

Následně pověřil arcibiskupa Sciclunu, který během vyšetřovací mise úzce spolupracoval s chilským generálním prokurátorem Jorgem Abbottem, aby osobně dohlédl na čistky v tamní katolické církvi. Chilská liberální média překřtila Sciclunu na „papežova čističe“.

Ví se o něm, že předem nikdy neohlašuje záměry, s nimiž do té či oné země zasažené tímto neduhem přichází. Známý je však jeho postoj, že „v katolické církvi není místo pro sexuální zločince, jakými jsou pedofilové, a že kněží ani biskupové nemohou stát nad zákony“. Zároveň připomněl, že pro katolický klér v každé zemi je závazné světské právo.

„Proto se není třeba divit, že příchod arcibiskupa Scicluny do Polska vyvolal v církevních kruzích poplach,“ napsal v komentáři Natemat.pl.

Polský episkopát v minulých dnech vydal pastýřský list, v němž se omluvil věřícím, že neudělal vše pro to, aby předešel sexuálním skandálům duchovních. Stalo se tak však až poté, co přes 23 milionů Poláků zhlédlo na internetu dokumentární film odhalující trestné činy kněží pedofilů a téměř 80 procent lidí v průzkumech obvinilo ze vzniklé kritické situace episkopát a žádalo jeho demisi.

S jakou léčbou přijde Scicluna

Ve více než stočlenném polském episkopátu „mají většinu biskupové, kteří jsou ve skutečnosti proti penalizaci sexuálního zneužívání dětí kněžími“. „Hrozivým tempem se prodlužuje seznam biskupů, kteří sami zneužívali ty nejmenší nebo vědomě kryli kněze pedofily tak, že je překládali z jedné farnosti do druhé,“ upozornila Gazeta Wyborcza (GW).

„Polskou katolickou církev postihla rakovina pedofilie, ale ona sama není schopná se z této nemoci vyléčit. Potřebuje radikální léčbu, možná takovou, jakou arcibiskup Scicluna naordinoval v Chile,“ podotkl Onet.pl.

GW s odvoláním na zjištění protipedofilní nadace Nebojte se zveřejnila v úterý na webu jména i fotografie 19 polských biskupů, kteří kryli kněze pedofily. Třeba tak, že zatajovali jejich trestné činy spáchané na dětech a kněze překládali z farnosti do farnosti, když prasklo, čeho se dopouštějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám