Hlavní obsah

Film o polských pedofilech v sutaně má za týden 20 milionů zhlédnutí

Právo, PM
Varšava

Dokumentární film o pedofilních kněžích a jejich obětech Nikomu to neříkej vyvolal v katolickém Polsku zemětřesení. Na internetu má od soboty 11. května už 20 milionů zhlédnutí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Lidé na vlastní oči vidí tajemství dalších kruhů Danteho pekla,” komentovala to televize TVN24.

Odhalení, která film přinesl, mohou vážně poškodit šance vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Tato neokonzervativní strana, která má nadstandardní vztahy s katolickou církví a dosud byla k tématu pedofilních kněží lhostejná, dlouhodobě vedla v průzkumech nad Evropskou koalicí seskupení opozičních stran vedených Občanskou platformou (PO) o deset i více procentních bodů.

Podle v pátek zveřejněných průzkumů agentury IBSP už je podpora Evropské koalice 43,6 procenta a PiS klesla na 32,9 procenta. Podobné výsledky zaznamenaly i další průzkumy veřejného mínění.

„Dvouhodinový dokument o tom, jak v minulosti nezletilí, dnes už dospělí lidé konfrontují kněze se zneužíváním, které zažili jako děti, otřásl veřejným míněním,” napsal server Natemat.pl.

Feudální charakter církve

Na klesající podporu PiS má zřejmý vliv i kritika toho, že strana Jaroslawa Kaczynského dlouhodobě odmítá vytvoření nezávislé vyšetřovací komise, která by objasnila případy zneužívání kněžími.

„Kdo zvedá ruku proti katolické církvi, útočí na Polsko, a to nedovolíme,” prohlásil nedávno šéf PiS.

Polská opozice i některá média připomínají, že polská katolická církev má v zemi dnes už nevídaný feudální charakter. „Spojení oltáře s trůnem je pro současnou vládní moc v Polsku kompromitující jako nikdy předtím. V posledních dnech se to ukazuje v plné nahotě, což je v polské politice bezprecedentní,” komentovala dění Gazeta Wyborcza.

Opozice připomíná, že církev kněze-pedofily dlouhodobě brání tak, že je překládá z místa na místo, aby zabránila jejich odhalení a také zpochybňuje pravdomluvnost obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám