Hlavní obsah

Polští biskupové se omlouvají za činy pedofilních kněží

Právo, Pavol Minárik

Pastýřský list biskupů, ve kterém se omlouvají věřícím, že neudělali vše pro to, aby předešli sexuálním skandálům duchovních, a také za křivdy způsobené jejich obětím, přečetli v neděli kněží během bohoslužeb ve všech více než 10 tisících katolických kostelů v Polsku.

Ilustrační foto

Článek

Reagují tak na nevídanou vlnu kritiky, jež v zemi vypukla po nedávném zveřejnění dokumentárního filmu odhalujícího trestné činy pedofilních kněží a má na internetu více než 23 milionů zhlédnutí. Téměř 80 procent Poláků viní ze vzniklé situace episkopát (sbor biskupů) a žádá jeho demisi.

Biskupové v listu dále uvádějí, že „není slov, jimiž by vyjádřili svůj stud a pohoršení nad tím, co se stalo”. Rovněž prohlásili, že jsou pro vyvození zodpovědnosti nejen vůči těm, kteří trestné činy spáchali, ale i těm, je je skrývali před spravedlností. „Chceme sjednotit úsilí všech lidí dobré vůle, abychom ochránili nejmladší, a prosíme o podporu,” píše se v listě.

Zatím pouze slova...

„Už jsme se naposlouchali podobných omluv, ale nenásledovaly za nimi žádné činy. V polském episkopátu mají totiž většinu biskupové, kteří ve skutečnosti jsou proti postihování sexuálního zneužívání dětí kněžími. V hrozivém tempu se též prodlužuje seznam biskupů, kteří sami zneužívali tyh nejmenší, anebo vědomě kryli pedofilní kněží před spravedlností jejich překládáním z jedné farnosti do druhé,” uvedl v komentáři deník Gazeta Wyborcza. Zároveň dodává, že pastýřský list má za cíl přehlušit vyjádření těch biskupů, kteří tvrdí, že pedofilie duchovních je jen záminkou, zatímco ve skutečnosti jde o zničení katolické církve v Polsku.

„Až 79 procent respondentů je přesvědčeno, že za různými způsoby zatajování případů pedofilie mezi kněžími stojí jejich představení biskupové, a požaduje jejich potrestání. Stejný počet Poláků se vyjádřil pro demisi celého polského episkopátu,” zjistil průzkum agentury SW Research zveřejněný v sobotu.

Podle informací autorů dokumentu o pedofilii je ze 30 tisíc polských katolických kněží asi 7 procent, tedy 2100, pedofilních. Jejich obětí je okolo 8 tisíc. Tedy ne 300, jak uvádějí oficiálně církevní statistiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám