Hlavní obsah

Francouzský prezident po skandálu s odposlechy vyměnil telefon a číslo

– Paříž
Novinky,

Francouzský prezident Emmanuel Macron si vyměnil telefon a telefonní číslo. Učinil tak během současného skandálu s odposlechy telefonů pomocí izraelského spywaru Pegasus. Macron také nařídil prověřit bezpečnostní protokoly. Ve čtvrtek svolal krizové jednání o kybernetické bezpečnosti do Elysejského paláce.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Mluvčí vlády Gabriel Attal uvedl, že Macron mění telefony pravidelně a bere to vážně.

Dosavadní číslo francouzského prezidenta bylo v seznamu 50 000 kontaktů, které se zřejmě staly terči útoků klientů izraelské společnosti NSO, jež Pegasus vytvořila. Není ale jasné, zda byl tento software instalován i v prezidentově telefonu.

Představitel NSO Chaim Gelfand ve středu řekl izraelské stanici i24News, že Macron nebyl terčem šmírování.

Stopa vede do Maroka

Tento týden deník Le Monde informoval, že Macron a čtrnáct francouzských ministrů byli označeni jako terče potenciálního sledování a odposlouchávání ze strany Maroka.

Maroko, které nedávno navázalo styky s Izraelem, označilo tvrzení za nepodložená a lživá a popřelo, že by Pegasus používalo. Kvůli tomuto skandálu výrazně ochladly vztahy mezi Marokem a Francií.

Podle informací, k jejichž získání napomohla Amensty International, byli prostřednictvím tohoto spyware sledováni také irácký prezident Baram Sálih, jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa nebo premiéři Pákistánu, Indie a Maroka, ale také aktivisté, novináři nebo významní obchodníci.

Francie zahajuje vyšetřování po odhaleních o špionážním programu Pegasus

Bezpečnost
Pegasus lze použít na telefonech vybavených operačním systémem Android i na iPhonech. Umožňuje stahovat SMS, fotky i e-maily a také nahrávat hovory, a dokonce spouštět kameru a mikrofon na dálku a odposlouchávat tak rozhovory.

Úřady v Maďarsku, Izraeli a Alžírsku už zahájily vyšetřování ohledně využívání programu Pegasus.

Orbán a členové dalších vlád špehovali novináře, prozradila telefonní data

Zahraniční

Izraelská vývojářská společnost NSO popírá, že by se dopustila jakéhokoliv špatného jednání. Uvedla, že program byl vyvinut s cílem bojovat proti zločincům a teroristům a byl přístupný jen armádám, policejním silám a zpravodajským službám ze zemí s dobrým stavem lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám