Hlavní obsah

Francouzské úřady podcenily nebezpečnost vraždícího radikálního muslima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vládou nařízené vyšetřování okolností případu mladého Francouze Mohameda Meraha, který ve jménu Al-Káidy v březnu zabil u Toulouse sedm lidí, ukázalo na selhání tajných služeb a bezpečnostních struktur. Závěry zveřejnilo v úterý ministerstvo vnitra.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Mohammed Merah

Článek

Zpráva vypracovaná zvláštním policejním odborem pro vnitřní vyšetřování však tvrdí, že bezpečnostní služby při posuzování nebezpečnosti Meraha chybovaly. Špatné vyhodnocení mladíkovy osobnosti pramenilo z různých opomenutí a chyb v úsudku, také z nedostatků v řízení a organizaci těchto služeb, stojí podle agentury AFP ve zprávě, kterou obdržel ministr vnitra Manuel Valls. [celá zpráva]

Merah 11., 15. a 19. března chladnokrevně zastřelil tři vojáky, tři židovské děti a rabína. Vyšetřovatelé ho označili za dlouholetého delikventa, který přijal myšlenky radikálního islámu včetně džihádu. Tajné služby připustily, že mladíka vedly jako podezřelého, ale že jeho odhodlání vraždit nemohly předpokládat.

Sledovaly Meraha od roku 2006 kvůli podezření, že patří k islámským radikálům. V listopadu 2011 byl dokonce vyslýchán službou pro vnitřní bezpečnost DCRI poté, co navštívil v Pákistánu oblasti, kde jsou výcvikové tábory Al-Káidy, agenti ale nic nezjistili.

Merah byl v Afghánistánu a v Pákistánu, kde prodělal výcvik u pákistánského Tálibánu, dvakrát. Při druhé návštěvě jej zadrželi afghánští vojáci, kteří jej předali Američanům, a ti jej poslali do Francie. Současně byl dán na seznam osob, kterým byl odepřen přístup do USA. [celá zpráva]

Ministerstvo vnitra v prohlášení ujistilo, že zmíněné nedostatky bere na vědomí a že budou použity ke zlepšení boje francouzských bezpečnostních služeb proti terorismu.

Rodiny některých obětí již před zveřejněním zprávy tvrdily, že bezpečnostní složky o nebezpečnosti Meraha věděly a že jeho lepším sledováním a kontrolou mohly zabránit tomu, aby vraždil.

Reklama

Výběr článků

Načítám