Hlavní obsah

Francouzské bagety jsou méně slané. V zájmu zdraví spotřebitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští pekaři dávají do svých baget a dalšího bílého pečiva o pětinu méně soli než před osmi lety. Důvodem je snaha přispět k lepšímu zdravotnímu stavu spotřebitelů, zejména předcházet vysokému krevnímu tlaku a srdečním chorobám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S tímto oznámením přišlo podle listu Le Monde francouzské ministerstvo zemědělství. „Cíl splněn. Obsah soli v běžných chlebech, jako je bageta, se od roku 2015 snížil o více než dvacet procent,“ stojí v prohlášení ministerstva s tím, že „tyto dobré výsledky je nyní nutné rozšířit na všechny druhy pečiva“.

Francouzští pekaři a prodejci pečiva sami na loňském zemědělském veletrhu ve Versailles slíbili, že do roku 2025 sníží obsah soli ve všech kategoriích pečiva o desetinu.

Rovněž vlády členských států Světové zdravotnické organizace (WHO) včetně Francie, se zavázaly omezovat příjem soli u obyvatelstva. „Příjem soli méně než pět gramů denně u dospělých pomáhá snižovat krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a infarktu myokardu,“ stojí v prohlášení WHO.

Francie tento závěr promítla i do své bagety, která se stala jedním z národních symbolů a loni byla zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Nejlepší bagetu v Paříži dělá pekař ze Srí Lanky

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám