Hlavní obsah

Francouzská stíhačka odřízla vesničku od elektřiny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vesnička Le Castellet v Provence se ve středu odpoledne ocitla odříznutá od elektřiny poté, co vojenská stíhačka strhla dráty elektrického vedení.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Francouzský Rafale nad kanálem La Manche

Článek

Piloti dvou strojů Rafale ze čtvrté eskadry ze základny 113 Saint-Dizier-Robinson odstartovali z blízkého letiště a nacvičovali let nízko nad terénem nad územím malé vesničky Le Castellet, která se nachází poblíž města Manosque na jihu země.

„Bylo to tak nízko, že jsem si řekl, musel podletět dráty elektrického vedení,“ uvedl svědek Benoit Gouit, který v tu chvíli místem projížděl v autě. O kus dál pak uviděl u cesty viset přesekané kabely. „Jedno z letadel narazilo do vedení a přeseklo je. Hned jsem zavolal záchranáře a energetiky,“ řekl podle stanice BBC místnímu deníku France Bleu.

Podle listu La Provence stržené kabely zažehly požár, který se podařilo rychle uhasit. Vesnice, kde žije asi 300 lidí, ale zůstala několik hodin bez elektřiny. Zakázán byl z bezpečnostních důvodů také vjezd na silnici.

„Nebyly žádné oběti. Nehoda donutila pilota letadla bezpečně přistát v 14:11 na základně Orange,” uvedl mluvčí francouzského letectva. Zdůraznil, že šlo o mimořádně výjimečnou nehodu. Výše škod na letadle a na vedení nebyla uvedena.

Reklama

Výběr článků

Načítám