Hlavní obsah

Francouzi budou s Brity testovat jaderné hlavice

– Londýn
Novinky, rei

Velká Británie bude s Francií spolupracovat také při testování jaderných hlavic. Zakotvuje to společná dohoda, kterou v úterý v Londýně podepsali britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy (vlevo) s britským premiérem Davidem Cameronem v Londýně

Článek

„Zahajujeme novou kapitolu v dějinách dlouhodobé spolupráce mezi Velkou Británií a Francií,“ řekl k podpisu Cameron.

V Británii má být zřízeno středisko pro vývoj technologie na testování nukleárního materiálu a ve Francii druhé na samotné zkoušky jaderných hlavic, uvedla BBC. Hlavice se testují tak, aniž by musely vybuchnout. Dohoda byla uzavřena pro příštích 50 let. Každá země si nadále podrží svůj vlastní arzenál a vzájemně si nebude vyměňovat důvěrné informace.

Nová dohoda ale zakotvuje širší spolupráci. Britská média už dříve informovala, že Britové a Francouzi utvoří společnou armádní brigádu o asi 10 000 vojáků pro nasazení v zahraničních misích. Navíc se zvažují i společné hlídky jaderných ponorek. [celá zpráva]

„Naše strategické partnerství bude společně čelit největším výzvám, před kterými naše země stojí,“ prohlásil dříve mluvčí britského premiéra.

Schůzka v Londýně se koná dva týdny poté, co britská vláda oznámila rozsáhlé armádní škrty. Jen na jaderném programu Trident chce v příštích čtyřech letech ušetřit 750 miliónů liber (22,5 miliardy korun), mimo jiné tím, že sníží počty nukleárních hlavic.

Reklama

Výběr článků

Načítám