Hlavní obsah

Francie zlikvidovala tábor ilegálních imigrantů u Calais

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais
Aktualizováno

Francouzské úřady v úterý zlikvidovaly u města Calais tábor ilegálních běženců bez dokladů, kteří čekali na šanci dostat se do Velké Británie. Zadrženo jich bylo 278 včetně 132 nezletilých. Rozhodnutí uzavřít tábor, nazývaný calaiská džungle, oznámil minulý týden francouzský ministr pro imigraci Eric Besson. V oblasti se zvýšil počet krádeží. Proti uzavření byli ochránci lidských práv, kteří se střetli s policií. Několik jich bylo zatčeno, uvádí BBC.

Článek

Úřady 300 imigrantů nejprve varovaly megafony. Běženci se poté postavili za transparenty, na nichž v angličtině a paštunštině stálo: "Potřebujeme přístřeší a ochranu. Chceme azyl a mír. Džungle je náš dům." V tichosti pak podle ČTK vyčkávali příchodu policie, za přítomnosti novinářů a humanitárních pracovníků.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Uprchlík u transparentu, na němž prosí, aby tábor nebyl likvidován, protože jeho obyvatelé nemají kam jít.

Ochránci lidských práv vytvořili lidský řetěz a bránili šesti stům policistů v postupu. Záhy došlo k potyčkám a několik aktivistů bylo zadrženo. Zadrženo bylo i 278 běženců.

"Dnešní operace je mimořádně významná: toto byl hlavní tábor, ale dnes a v nadcházejících dnech budou zbourány další," řekl ministr Besson rozhlasové stanici RTL. Uvedl, že šlo o základnu převáděčů a zneužívaných lidí, kteří jsou obětí násilí. Zdůraznil, že v tábořišti vládl zákon džungle, který na francouzském území nemůže trvat věčně.  

Besson řekl, že imigranty čekají tři možná řešení: buď se dobrovolně vrátí zpátky do vlasti, nebo zažádají o azyl, což bude umožněno všem, anebo podstoupí násilnou repatriaci. Dodal, že poslední případ se nebude týkat Afghánců, pokud to situace v jejich zemi neumožňuje.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Uprchlíci u auta humanitární organizace rozvážející jídlo, na zdi je nápis požadující ukončení deportací.

Podle humanitárních organizací opustily tábor v posledních týdnech stovky uprchlíků, kteří se tak chtěli vyhnout zatčení. Odhaduje se, že jich odešlo přes tisíc, většinou mladých Afghánců paštunské národnosti.

Tábořiště leží v blízkosti dálnic, které využívají nákladní vozy čekající pak na nalodění na trajekty, které je přepraví přes Lamanšský průliv do Velké Británie.

 Besson tvrdí, že za likvidací tábora je nárůst drobných krádeží v okolí, ale také snaha zlikvidovat síť, která pašuje lidi a chudým imigrantům nabízí lístky do Anglie za astronomické ceny. Jeden uprchlík, 24letý učitel angličtiny Bašír, uvedl, že za cestu z Afghánistánu do Francie přes Pákistán a Turecko zaplatil 15 000 dolar.

Tábořišť v širším okolí města je mnohem více. Tisíce přistěhovalců většinou z Afghánistánu, Iráku, Eritreje, Somálska nebo Súdánu včetně například i Íránců nebo Kurdů v oblasti živelně pobývají od roku 2002, kdy francouzské úřady uzavřely tábor Červeného kříže v Sangatte.

Reklama

Výběr článků

Načítám