Hlavní obsah

Francie zavřela kvůli radikalismu dvě desítky mešit

Paříž

Francie v uplynulých měsících zavřela v rámci boje proti islámskému radikalismu dvacítku mešit nebo modliteben a další jsou patrně na řadě. Řekl to v pondělí ministr vnitra Bernard Cazeneuve po schůzce s předsedou francouzské Rady pro islámské vyznání (CFCM).

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Předseda CFCM uvedl, že rada začne po prázdninách pracovat na "rozkladu džihádistické propagace", bude klást větší důraz na vzdělávání duchovních a transparentnost financování mešit.

"Není tu místo pro ty, kteří vyzývají k nenávisti nebo ji podněcují, nerespektují některé republikánské principy, a teď mám na mysli především rovnost mezi mužem a ženou," uvedl Cazeneuve, citovaný listem Le Figaro.

Dodal, že francouzská vláda nechala uzavřít asi dvacet mešit nebo modliteben. "A vzhledem k informacím, které máme, budou následovat další," řekl ministr.

Francouzské úřady podle něj také rozhodly o vyhoštění 80 lidí a v dalších případech ještě rozhodují.

Francie se v posledních měsících potýká s vlnou teroristických atentátů páchaných islamisty. Naposledy dvojice mladíků hlásících se k radikální organizaci Islámský stát zavraždila minulý týden kněze v kostele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám