Hlavní obsah

Francie vyhlásila po bouři stav katastrofy, mrtvých přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Berlín
Aktualizováno

Francie v noci na pondělí vyhlásila celonárodní stav katastrofy poté, co se přes část země v neděli přehnala bouře Xynthia. Ta si v Evropě vyžádala podle posledních zpráv nejméně 63 obětí, z nichž 51 jich zahynulo ve Francii. Země dál pátrá po devíti pohřešovaných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Větrná bouře Xynthia zabila ve Francii a Německu přes 50 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Aktuální počet obětí ve Francii oznámilo ministerstvo vnitra s tím, že nejvíce je postižený departement Vendée, kde zahynulo 29 osob. Většinu z nich zabily padající stromy nebo kusy střech.

Francie vyhlásila stav katastrofy, uvedl premiér země Francois Fillon: „Je to národní katastrofa a mou první myšlenkou bylo jít za oběťmi a jejich rodinami. Chtěl bych jim dát najevo vládní a národní soustrast. Prioritou je dostat do bezpečí všechny lidi bez střechy nad hlavou, všechny lidi, které stále ohrožují stoupající hladiny řek.“

Foto: Sylvain Roussillon , Reuters

Obyvatele v La Rochelle zachraňuje vrtulník ze zatopeného domu.

Fillon uvedl, že hráze by měly být zpevněny. Podle něj Francie požádá Evropskou unii o poskytnutí financí z Fondu solidarity. Předseda Evropské komise José Barroso přislíbil zemím postiženým bouří pomoc.

Foto: Regis Duvignau , Reuters

Lodě, které orkán poničil v La Rochelle, skončily na břehu.

Jak oznámil francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux, na záchranných pracích se podílí přes 9000 hasičů.

Prezident Nicolas Sarkozy zamířil na francouzské pobřeží Atlantiku, aby se na vlastní oči přesvědčil o rozsahu katastrofy. Pak slíbil postiženým pomoc ve výši tří miliónů eur.

Bouře napáchala značné škody, ještě ráno bylo bez proudu půl miliónu odběratelů elektrické energie.

Mrtví v Německu

V Německu zahynulo šest lidí, zemřel pěší turista, běžkyně, tři motoristé a dvouletý chlapec, kterého v hesenském městě Biblis odvál orkán do řeky Weschnitz, kde se utopil.

Foto: Sylvain Roussillon , Reuters

Obyvatele v La Rochelle zachraňují ze zatopeného domu.

Osm set cestujících uvízlo u města Fulda v centrálním Německu na tři hodiny ve vlaku Intercity-Express z Hamburku do Curychu, jenž narazil do vyvráceného stromu.

Oběti v dalších zemích

Jednoho mrtvého hlásí i Belgie, kde padající strom zabil muže na zahradě nedaleko Bruselu.

Větrná smršť, která se zformovala nad Atlantikem, zasáhla už v sobotu pobřeží Portugalska, kde si vyžádala jeden život - na desetileté dítě spadl strom. V sousedním Španělsku si pak vichřice vyžádala tři životy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám