Hlavní obsah

Francie vrátí obraz od Klimta ukradený roku 1938 židovské rodině

Francie vrátí právoplatným majitelům obraz od rakouského malíře Gustava Klimta ukradený židovské rodině v Rakousku v roce 1938. Navrácení jediného Klimtova obrazu, který Francie vlastní, oznámila francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová.

Foto: Alain Jocard, ČTK/AP

Francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová a obraz Růžové keře pod stromy od Gustava Klimta

Článek

Obraz  s názvem Růžové keře pod stromy ze začátku 20. století původně patřil rakouské židovské rodině Stiasny, která byla v srpnu 1938 donucena k jeho prodeji. Tehdejší kupec, příznivec nacismu, vlastnil obraz až do své smrti v roce 1980. Tehdy ho v aukci zakoupilo Musée d'Orsay v Paříži, kde je dílo v současnosti vystavené. V době koupě se podle ministryně o původním vlastníkovi nevědělo.

„V posledních letech byl odhalen skutečný původ obrazu,“ uvedla Bachelotová. Potomci rodiny Stiasny zažádali o jeho restituci v roce 2019.

Nora Stiasny byla deportována do Polska v roce 1942, kde ještě téhož roku zemřela. Restituce obrazu je podle Bachelotové také uznáním hrůznosti osudu rodiny Zuckerkandl a Stiasny, které se zločinci neústupně snažili zničit, dodává Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám