Hlavní obsah

Francie chce zřídit minimální ceny letenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský ministr dopravy Clement Beaune navrhne Evropské unii zavedení minimální ceny letenek, a to kvůli ochraně klimatu. Tarify by podle něj měly zohledňovat reálné náklady na ekologickou transformaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Beaune svůj záměr oznámil v rozhovoru pro nejnovější vydání magazínu L’Obs s tím, že příslušný návrh předloží kolegům ze zemí EU v nejbližších dnech.

„Letenky za deset eur (241 Kč) nejsou v době ekologické transformace možné. To už neodráží cenu, kterou si zaslouží naše planeta,“ zdůraznil ministr ve zřejmé narážce na nízkonákladové letecké společnosti.

Ceny některých přepravců podle Beaunea nepokrývají skutečné náklady v letecké dopravě, která vypouští do ovzduší mnohem více skleníkových plynů než třeba vlaky.

„Předpokládám proto plné zdanění znečišťujících činností, abychom získali prostředky na investice do ekologické transformace,“ dodal ministr.

Pařížská vláda podle něj už plánuje daňové zatížení pro lety, které startují z francouzského území, tak aby tyto příjmy byly součástí rozpočtu na příští rok a byly k dispozici pro investice do železniční dopravy.

Odpůrci minimálních cen letenek, především nízkonákladoví přepravci, protestují a tvrdí, že takový návrh „není v zájmu spotřebitelů“.

Levné letenky shánějte raději včas

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám