Hlavní obsah

Firmy pouhý týden před útokem jednaly s Italy o energetice

Zástupci ruských firem jednali týden před útokem na Ukrajinu v Moskvě s italskými protějšky o nových investicích převážně v energetice v hodnotě stovek milionů eur. S odkazem na zdroje obeznámené s jednáními to o víkendu napsala agentura Bloomberg.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zdrojů se jednalo o možnosti partnerství mezi italskou firmou Ansaldo Energia a ruskou NordEnergoGroup, již vlastní miliardář Alexej Mordašov, mj. majitel sítě hypermarketů Lenta.

Tématem byl i plán investic italského energetického Enelu za pomoci ruské Sberbanky do Slovenských elektráren, největšího výrobce elektrické energie na Slovensku, v němž má podíl i český EPH, majoritně vlastněný Danielem Křetínským.

Jsou potřeba další sankce vůči Rusku, shodli se světoví lídři

Válka na Ukrajině

Mluvilo se také o investici 200 milionů eur (4,9 miliardy Kč) do továrny na Sardinii ze strany Rusalu, druhého největšího výrobce hliníku na světě, založeného ruským podnikatelem Olegem Děripaskou.

Schůzky v Moskvě ale údajně byly bez osobní účasti firemních špiček. Ansaldo i Rusal odmítly zprávu komentovat. Mluvčí italského premiéra sdělil, že Mario Draghi o jednáních nevěděl.

Mluvčí Enelu oznámil, že firma se Sberbank žádné hovory o dalších investicích ve Slovenských elektrárnách nevede.

I Švýcarsko uvalí sankce na Rusko

Zahraniční

Bloomberg poznamenal, že už koncem ledna jednali zástupci italských podniků s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nechyběl ani Francesco Starace, generální ředitel Enelu, bratr italského velvyslance v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám