Hlavní obsah

Finsko v úterý vstoupí do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finsko se oficiálně stane členem NATO v úterý, oznámil v pondělí úřad finského prezidenta Sauliho Niinistöa. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg přijetí Finska jakožto 31. člena Severoatlantické aliance potvrdil.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Švédsko a Finsko požádaly o přijetí do NATO. Na snímku generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg s velvyslancem Finska Klausem Korhonenem a Švédska Axelem Wernhoffem .

Článek

„Tady v sídle NATO poprvé vyvěsíme finskou vlajku. Bude to dobrý den pro bezpečnost Finska, pro bezpečnost severských zemí a pro NATO jako celek,“ řekl v pondělí Stoltenberg novinářům v Bruselu.

„Švédsko bude v důsledku toho také bezpečnější,“ dodal na adresu země, jejíž přijetí zatím blokuje Turecko.

Po ruské invazi na Ukrajinu se loni Finsko a sousední Švédsko společně rozhodly po dlouhých letech vojenské neutrality požádat o přijetí do Aliance. Rozšíření NATO ale musí schválit všichni stávající členové a Turecko mělo zpočátku proti rozšíření námitky.

Ankaře vadí především švédský laxní postoj vůči údajným teroristickým organizacím. Především ke Straně kurdských pracujících (PKK), v Turecku zakázané, ke kurdským milicím YPG či stoupencům duchovního Fethullaha Gülena.

Finsko původně hovořilo o tom, že do NATO vstoupí jedině společně se Švédskem, nyní se ale proces přijetí dvou nových členů oddělil.

Putin nechtěl expanzi NATO, teď mu na finské hranici poprvé létá americký průzkumný letoun

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám